Na Vrhniki rešujejo investicijo v zdravstveni dom. Poročali smo že, da bi moral biti prizidek, vreden okoli 2,5 milijona evrov, končan do konca minulega leta, a je šel izvajalec AS-Primus v stečaj, ne da bi gradnjo dokončal. Pojavila se je nevarnost, da bi ob dežju in snegu objekt začel propadati. Zato je občina začela pogajanja s podizvajalci in jih pred dnevi tudi končala.

V torek so podpisali pogodbo s tremi izvajalci in napovedali podpis s še četrtim, ki bodo poskrbeli, da se na objektu ne bo delala škoda. Skupna vrednost pogodb znaša 718.000 evrov brez davka na dodano vrednost. Dela na zunanjem delu objekta morajo biti končana v 45 dneh, strojne inštalacije pa v 75 dneh. Zunanji del objekta naj bi bil tako končan do decembra, ko bo prizidek tudi pokrit s streho. Nato bodo uredili notranje inštalacije in pritličje, kamor se bo preselila nujna medicinska pomoč, medtem ko bo prvo nadstropje končano v naslednji fazi.

Kdaj bo prizidek dokončan?

Direktor zdravstvenega doma Roman Strgar pričakuje, da se bo delo na urgenci normaliziralo. Ne le to, po končanju prve faze naj bi vzpostavili podobne razmere, kot so vladale v zdravstvenem domu, preden je AS-Primus pred enim letom začel gradnjo.

»Ko bo ta faza končana, se bomo, razen centra za krepitev zdravja, ki že vse od začetka gradnje deluje zunaj zdravstvenega doma, vrnili k približno takšni organizaciji dela kot pred začetkom gradnje,« je dejal Roman Strgar. Zdaj delo v ambulantah poteka v dveh izmenah, nujna medicinska pomoč pa deluje v eni od ambulant, ki so jo izpraznili za ta namen.

Strgar pravi, da sicer vse od začetka gradnje delujejo v oteženih okoliščinah, a da je za nujno medicinsko pomoč poskrbljeno, prav tako za druge programe. »Ob začetku gradnje smo nekatere aktivnosti združili, center za krepitev zdravja se je preselil iz zdravstvenega doma, ambulante pa delajo v izmenah. Osebje, ki ima dopoldanski program, se mora ob 13. uri izseliti, da začne delati naslednja izmena v istih prostorih,« je dodal.

Do kdaj bodo delali v oteženih okoliščinah, ni želel ugibati. Ko bodo izvajalci končali prvo fazo, bodo opravili razpis, na katerem bodo izbrali izvajalca za dokončanje gradnje. »Močno upam, da bo prizidek končan čim prej, ampak pri javnih razpisih nikoli ne veš, ali se ne bo kje zapletlo. Zato ne bi ugibal,« je dejal, medtem ko je župan v odhodu Stojan Jakin že pred časom napovedal, da bi bil prizidek lahko končan do pomladi.