Predstavniki katedrale in mestni svet Barcelone so v četrtek sklenili dogovor, skladno s katerim bo še vedno nedokončana bazilika s petimi stebri, končno dobila gradbeno dovoljenje, poroča britanski časnik The Guardian.

Gradbena dela bodo skladno z dogovorom postala zakonita, omogočene pa bodo tudi »študije urbanih rešitev za dokončanje projekta Antonija Gaudija«, je sporočil mestni svet.

Dogovor med drugim vključuje tudi sheme za izboljšavo javnega prometa v okolici cerkve, ki jih bo z investicijo 22 milijonov evrov delno financirala Sagrada Familia. Več kot polovica teh sredstev bo namenjena izboljšanju dostopnosti do podzemne železnice, prenovi štirih glavnih cest ter vzdrževanju ulic.

Več kot 20 milijonov obiskovalcev letno

»Sagrada Familia je ikona in najbolj obiskan spomenik našega mesta,« je tvitnil župan Barcelone Ada Colau. »Po dveh letih dialoga smo dosegli dogovor, ki bo zagotovil plačilo dovoljenja, varnega dostopa do spomenika, lokalni skupnosti pa omogočil izboljšavo javnega prevoza in prenovo bližnjih ulic,« je dodal.

Nedokončana mojstrovina katalonskega arhitekta Antonija Gaudija (1852-1926) velja za eno glavnih španskih turističnih znamenitosti. Letno jo obišče več kot 20 milijonov ljudi. Gaudi je nad realizacijo svojega načrta bdel od leta 1883 do nesrečne smrti leta 1926, ko ga je med sprehodom zbil tramvaj. Ker pri sebi ni imel osebnih dokumentov, so ga prepozno oskrbeli in je tako tri dni po trku umrl.

Po zadnjih napovedih naj bi bila bazilika s petimi stolpi, ki je od leta 2005 tudi na Unsecovem seznamu svetovne kulturne dediščine, končana v obdobju osmih let.