Pariški dnevnik Le Monde in še 18 drugih pomembnih evropskih medijev, ki se opirajo na preiskavo v Nemčiji, je razkrilo nove razsežnosti velikanske goljufije v zvezi z vračilom davka na dividende, poimenovane afera CumEx. Po novih ocenah je zaradi teh mahinacij, ki so jih omogočali finančni trgi s hitrimi nakupi in prodajami delnic velikih podjetij, v zadnjih 12 letih več članic EU izgubilo več kot 55 milijard evrov davkoplačevalskega denarja.

Šlo je za delovanje organizirane kriminalne združbe, s katero so kot investitorji zavestno sodelovale številne znane velike banke, kot so francoske BNP Paribas, Société générale in Crédit agricole, ameriška Goldman Sachs, španska Santander… Škandal je toliko večji, ker so banke na tak način kradle denar davkoplačevalcev predvsem po izbruhu svetovne finančne krize leta 2008, torej v času, ko so prav ti davkoplačevalci z velikanskimi vsotami reševali te banke.

Zakonske luknje

O škandalu CumEx se je veliko pisalo že leta 2015 v Nemčiji. Tolpa borznih mešetarjev in odvetnikov je ob pomoči uglednih bank, investicijskih in pokojninskih skladov najprej v Nemčiji izkoristila zakonske luknje, ki so omogočale, da je več oseb dobilo povrnjen davek, plačan na dividendo za isto delnico. Bistvo goljufije je bilo v tem, da je omenjena kriminalna združba prek skladov, ki jih je ustanovila v ta namen, prodala in kupila izjemno veliko delnic v trenutku, ko so se dividende izplačevale delničarjem. Izkoristili so torej dejstvo, da v določenem trenutku ni povsem jasno, kdo ima v lasti neko delnico in koliko jih ima. Tako je mogoče za davek, ki je bil plačan samo enkrat, dobiti večkrat vrnjeno vsoto. V nekaterih primerih so dobili celo deset vračil davka za isto dividendo.

Goljufijo organiziral pastorjev sin

Ta goljufija je v letih 2005–2011 nemške davkoplačevalce stala okoli 10 milijard evrov, kar je največji davčni škandal v Nemčiji in Evropi. Sicer so v Nemčiji goljufiji prišli na sled že leta 2011, ko se je neki mladi davčni inšpektorici, ki še danes želi ostati anonimna, zdelo nenavadno, da je neki ameriški upokojenski sklad zahteval vrnitev davka za dividende (šlo je za 54 milijonov evrov vračila!) ob nakupu in prodaji izjemno velikega števila delnic ravno na dan, ko se za delnice izplačujejo dividende.

Ker pa v združeni Evropi med vladami posameznih držav ni bilo izmenjav informacij o davčnih goljufijah in ker je Nemčija šele leta 2015 svoje sosede prek podatkovne baze OECD obvestila o CumExu, je kriminalna združba lahko krajo davkoplačevalskega denarja na podoben način po letu 2011 ponovila na Danskem, Norveškem, v Belgiji, Avstriji in Švici, manj uspešno pa v Franciji, Španiji in na Nizozemskem.

Goljufijo je sicer organiziral sin nemškega protestantskega pastorja Hanno Berger. Svojo kariero je začel pred več kot 30 leti kot davčni nadzornik borze v Frankfurtu in tamkajšnjih bank. Kmalu je – saj je imel zelo koristne informacije za bogataše – začel pomagati milijonarjem, bankam in investicijskim skladom pri davčni optimizaciji. Leta 2006 pa je odkril veliko priložnost v državnem vračanju denarja od davkov na plačevanje dividend. Sicer so na tak način že pred njim nekateri zaslužili milijone, ne pa milijarde. Berger je moral za sodelovanje pridobiti svoje nekdanje stranke, torej banke, investicijske sklade, upokojenske sklade in milijonarje. Med njimi so bila znana imena iz sveta financ. Sam sicer samozavestno zatrjuje, da ne gre za krajo, ampak samo za neke vrste davčno optimizacijo, ki temelji na hitrem menjavanju lastništva delnic.