»To je posledica globalizacije. Na družbenih medijih in spletu vidimo, da se je oblikovala celotna skupnost. Vse se je začelo s tragičnimi dogodki v šolah v ZDA,« je povedal na forumu v črnomorskem letovišču Soči, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi ruski mediji napad, ki ga je izvedel 18-letni dijak šole Vladislav Rosljakov, primerjajo s strelskim pohodom v srednji šoli Columbine v ZDA, v katerem je leta 1999 umrlo 13 ljudi. Na internetu po navedbah medijev krožijo fotografije Rosljakova, na katerih nosi podobno majico, kot eden od napadalcev v Columbinu.

Učitelji so napadalca, ki je po napadu storil samomor, opisali kot mirnega dijaka. Je pa njegovo nekdanje dekle povedalo, da ji je govoril o maščevanju sošolcem zaradi zbadanja. »Povedal je, da je izgubil zaupanje v ljudi, potem ko so ga sošolci začeli poniževati, ker ni bil kot vsi drugi,« je povedalo dekle, ki se je z Rosljakovom razšlo pred napadom.

Ruski preiskovalci še vedno ugotavljajo motiv napadalca, ki je v strelskem napadu na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, ubil 20 dijakov in uslužbencev šole. Okoli 50 ljudi je bilo poškodovanih. Incidenta ne preiskujejo kot teroristično dejanje, ampak kot umor.