Ladja s tem sistemom je iz pristanišča v San Franciscu odplula v začetku septembra, pri čemer so jo najprej testirali na območju približno 350 navtičnih milj zahodno od ameriške obale. Nato se je odpravila proti plavajočemu otoku plastičnih odpadkov, imenovanem tudi velika pacifiška zaplata odpadkov, ki je približno 1300 navtičnih milj zahodno od obale, kamor je zdaj prispela. V sredo so jo tudi uspešno namestili, piše na spletni strani organizacije.

Otok odpadkov se razteza že na 1,6 milijona kvadratnih kilometrih in se še povečuje. Znanstveniki so ugotovili, da je v oceanskem smetišču več kot 1800 milijard kosov plastike, ki ogrožajo življenje v morju.

Presega že skupno površino Francije, Nemčije in Španije ter je tako še večji, kot so znanstveniki domnevali doslej, obenem pa se to »smetišče« zelo hitro povečuje, ugotavlja spomladi objavljena študija v znanstveni reviji Scientific Reports.

Sistem je sestavljen iz dveh 600 metrov dolgih plastičnih cevi, napolnjenih z zrakom, iz katerih naredijo polkrog. Pod cevmi je ponjava, ki sega tri metre globoko. Na Tihi ocean so poslali prvega od skupno petih sistemov projekta The Ocean Cleanup.