Pred dvema letoma je Cristiano Ronaldo podpisal neverjetno pogodbo: dobil je dosmrtnega sponzorja, ki mu je bil pripravljen plačati milijardo dolarjev. Toliko denarja navadno za sponzorske pogodbe dobivajo ekipe, le največji legendi Michael Jordon in LeBron James imata podobne sponzorske dogovore za neverjetne vsote. Ronaldu je tako pogodbo ponudil Nike. Izračunali so, da se jim to izplača, saj naj bi v letu 2016 Ronaldo Nikeju omogočil pol milijarde dolarjev dohodka. Večino svojega sponzorskega dela nogometaš opravi na spletu, kjer mu sledi 75 milijonov ljudi. Ko je pred dnevi objavil Nikejev oglas Built On Dreams za sedmo različico nogometnih čevljev mercurial superfly, ki se prodajajo po 300 evrov, si ga je ogledalo šest milijonov ljudi. Kar je sicer mnogo manj, kot je bilo ogledov ob njegovi pred petimi dnevi objavljeni fotografiji družine in pripisu »moje ljubezni,« ki si jo je z zanimanjem ogledovalo osem milijonov ljudi. A Nike vsekakor ima računico.

Še vedno vzornik?

Toda ko so se pojavile obtožbe o Ronaldovem posilstvu Kathryn Mayorge leta 2009 v Las Vegasu, so se sponzorji malce ohladili. Nike je nemudoma objavil izjavo za javnost, v kateri so zapisali, da so močno zaskrbljeni zaradi obtožb. Zatrdili so, da bodo podrobno spremljali razvoj dogodkov. Skratka, Ronalda so dali za nekaj časa na hladno. Še posebno, ker je Nike nedavno z reklamo, v kateri nastopa Colin Kaepernick, igralec ameriškega nogometa, ki je postal podoba boja proti rasizmu v športu, jasno dal vedeti, za katere vrednote se zavzema. Obtožbe na račun Ronalda se nič kaj ne skladajo z usmeritvijo k progresivnemu idealizmu, ki ga izžarevajo oglasi s Kaepernickom in Sereno Williams. Ronaldova podoba v Nikejevih reklamah je sicer tudi do zdaj temeljila na navdihu tako v športu kot zunaj igrišča, na liku, ki je nedvomno vzornik, kar je s svojim dobrodelnim delovanjem brez dvoma pokazal.

Zaskrbljenost so izrazili tudi drugi Ronaldovi sponzorji. Njegov drugi največji sponzor EA Sports je denimo s spleta umaknil promocijske filme igre Fifa 19, v katerih ima glavno vlogo Ronaldo. Tudi v dobrodelni organizaciji Save the Children, ki tesno sodeluje z Ronaldom, so dejali, da bodo sledili dogodkom. Ne nazadnje bi bil lahko v resni izgubi tudi klub Juventus. Njegove delnice so po objavi obtožb na račun Ronalda padle za deset odstotkov, a vodilni v klubu menijo, da je Ronaldo profesionalec in da bo kljub temu na igrišču dal vse od sebe.

Precedensi prekinitve pogodb

V športu so sponzorske pogodbe lahko različne in nekatere vsebujejo tudi klavzule o tem, da se jih prekine že ob sumu kakršnega koli kriminalnega dejanja. Ronaldo je seveda, kar se tiče pogajanj o sponzorskih pogodbah, v zelo močnem položaju in malo verjetno je, da bi tudi njegove pogodbe vsebovale take klavzule. Če pa se bo zgodilo, da se bodo sponzorji odločili za prekinitev pogodb, se lahko zgodi, da bodo od nogometaša zahtevali tudi povračilo že plačanega denarja. To se sicer ne zgodi pogosto, a se je denimo v primeru Lancea Armstronga, ki je moral po odkritju dopinške afere ameriški pošti, ki je bila glavni sponzor njegovega moštva, plačati 5,5 milijona dolarjev povračila. Zanimivo je, da je prav Nike v tem primeru s prekinitvijo sponzorske pogodbe čakal do zadnjega, se pravi do tedaj, ko je bilo že popolnoma jasno, da obtožbe držijo.

Kot je znano, je Ronaldo na obtožbe o posilstvu odgovoril, da so neresnične. Tudi njegov spletni svet poteka tako kot vedno: na instagramu objavlja fotografije nogometa in družine. Njegova Georgina pa je pred dobrim tednom ob svoji fotografiji na stadionu zapisala: »Ovire, ki ti jih polagajo na pot, vedno spremeniš v moč in rast, da pokažeš, kako veličasten si. Hvala, ker nam omogočaš, da uživamo v vsaki tekmi. Vedno več in bolje. Ljubim te.«