Dvanajst ur po skromnem remiju s Ciprom in skorajšnjem padcu v najnižji razred lige narodov je predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović s položaja selektorja razrešil Tomaža Kavčiča, ki na slovenski klopi ni zdržal niti leto dni. Mijatović je pojasnil, da je Kavčič izgubil službo zaradi slabih nastopov in rezultatov članske reprezentance, neuradno pa je razlog za zamenjavo tudi povečan pritisk javnosti. Kavčič se je v zgodovino vpisal kot selektor, ki je dobil najmanj priložnosti za dokazovanje, saj je reprezentanco vodil zgolj na sedmih tekmah. Vedno je ponavljal, da je njegov glavni cilj uvrstitev na evropsko prvenstvo skozi kvalifikacije, a ni dočakal niti zaključka lige narodov. Pred Kavčičevim slovesom je imel najkrajši mandat z devetimi tekmami Slaviša Stojanović.

»Kavčiču sem se zahvalil za korektnost, predanost in vložen trud. Z razumevanjem je sprejel odločitev. Zaveda se, da je bil točkovni izkupiček v ligi narodov slab in da je škripalo tudi v igri,« je razložil Radenko Mijatović. Z odhodom Kavčiča so avtomatsko odpuščeni tudi vsi njegovi najožji sodelavci (Robert Englaro, Igor Benedejčič, Borut Mavrič, Milivoje Novaković), zato je Mijatović že napovedal, da bo začel iskati novega selektorja. Slovenijo bo ob zaključku lige narodov na novembrskih preizkušnjah proti Norveški in Bolgariji najverjetneje vodil eden od hišnih trenerjev nogometne zveze, med katerimi se po hierarhiji ponuja selektor mlade reprezentance Primož Gliha. Vse kaže, da bo Kavčičev naslednik dočakal ognjeni krst ob odprtju kvalifikacij za evropsko prvenstvo marca prihodnje leto.

»Ne bi rad govoril o kandidatih, saj se do zdaj nisem pogovarjal z nikomer. Možnosti je veliko. Odločali se bomo med trenerji s primernimi lastnostmi, ki bodo dosegljivi za naše finančne zmožnosti,« je dejal Mijatović, ki je v preteklosti že večkrat poudaril, da zelo spoštuje Matjaža Keka. Mariborčan med slovenskimi navijači uživa plebiscitarno podporo, saj je reprezentanco pred devetimi leti nazadnje popeljal na veliko tekmovanje. Med kontroverznimi kandidati za Kavčičevega naslednika je tudi Zlatko Zahović, a veliko možnosti za njegovo ustoličenje ni, saj ga je kot športnega direktorja Maribora ravno nogometna zveza letos kaznovala s polletno prepovedjo opravljanja dela. Mijatović je dodal, da bi reprezentanca po obnovi Ljudskega vrta lahko gostila domače tekme tudi pod Pohorjem, kjer je pod vodstvom Keka nazadnje dosegla odmevne uspehe.

Ob zadnjih neuspešnih predstavah slovenske reprezentance se plaz kritik ni usul le na Kavčiča, pač pa tudi na predsednika Mijatovića, zato je nastal vtis, da predsednik zveze s Kavčičevo razrešitvijo rešuje tudi svoj položaj. Mijatović pravi, da ne beži od odgovornosti, a ne vidi smisla v tem, da bi odstopil: »Imenovanje selektorja Kavčiča je bila po oceni NZS logična in pričakovana odločitev. Številne nogometne zveze so v preteklosti že imenovale drage tuje strokovnjake, ki zastavljenih ciljev niso dosegli.«

Predsednik Mijatović je v javnosti prvič pojasnil podrobnosti nedavnega obiska v Madridu, kjer se je brez selektorja Kavčiča sestal z Janom Oblakom, ki v tem koledarskem letu sploh še ni branil za reprezentanco. Čeprav je uradni razlog za Oblakovo odsotnost poškodba rame, zaradi katere sicer ne izpušča treningov in tekem Atletica, je v ozadju očitno res problematika s kapetanskim trakom. »Povedal mi je, da ni nobenega problema, ker ga selektor ni postavil za kapetana, ga je pa zmotil način izbire kapetana,« je povedal Mijatović. Na naše vprašanje, ali ima občutek, da bi Oblak igral za reprezentanco, če bi postal kapetan, je odgovoril: »Težko rečem. Poškodbo je obnovil poleti, a sem dobil občutek, da si Oblak želi igrati za reprezentanco.« Čeprav so mu bila vrata vedno odprta, je Oblak v tem času izpustil sedem reprezentančnih tekem, selektorju Kavčiču pa nikdar ni pojasnil razlogov za svojo odločitev, saj mu sploh ni dvigoval telefona. Tomaž Kavčič pravi, da zadevo Jan Oblak dojema kot osebni poraz, ki ga nikdar ni predvidel. Ko je bil selektor mlade reprezentance, je Oblaku ponudil debitantsko priložnost pri vsega šestnajstih letih in pol.