Pred kratkim smo poročali o dveh razstreljenih bankomatih v Ljubljani. Zlikovci so se s plinsko eksplozijo spravili nad bankomat na Cesti 24. junija v Črnučah in še enega na Zaloški cesti. Policija je bila v začetku meseca zelo skopa z informacijami, češ da poteka pospešena preiskava. Zdaj vemo malce več, zakaj, saj so osumljenca za napad na črnuški bankomat 4. oktobra kmalu prijeli in ga na vsak način želeli povezati še z napadom na bankomat na Zaloški dva dni prej. Za zdaj (še) neuspešno.

Prijet s prsti v marmeladi

S policijske uprave Ljubljana so namreč danes sporočili, da so vloma v bankomat s tako imenovano plinsko eksplozijo osumili 40-letnega Srba. Ta se je 4. oktobra z ukradenim avtom z ukradenimi registrskimi tablicami okoli tretje ure zjutraj pripeljal do bančnega avtomata pri Mercatorju v Črnučah. S tako imenovano plinsko eksplozijo je bankomat razstrelil in tako prišel do trezorskega dela. Odnesel je nekaj kaset z manjšo količino denarja, hkrati pa je z eksplozijo povzročil večjo gmotno škodo tudi na objektu trgovine.

Takoj po dejanju je 40-letnik z ukradenim vozilom pobegnil. Operativno-komunikacijski center PU Ljubljana je takoj sprožil iskalno akcijo za osumljencem. In res, policisti so ga izsledili na enem izmed parkirišč za Bežigradom v trenutku, ko se je pripeljal do drugega ukradenega avtomobila, ki ga je imel pripravljenega za nadaljnji beg, ter ga aretirali. Opravili so še preiskavo obeh avtomobilov in v vozilu, s katerim se je pripeljal, našli pripomočke, s katerimi je povzročil plinsko eksplozijo bankomata (plinska jeklenka z nameščeno plastično cevjo, daljši električni kabel in manjši akumulator kot vir električne energije ter nekaj ročnega orodja). Oba avtomobila sta bila na območju Ljubljane ukradena dva tedna prej. Kriminalisti so Srba privedli pred preiskovalnega sodnika, ta pa ga je poslal v pripor.

Kriminalistična preiskava še ni kočana. V sodelovanju s tujimi varnostnimi organi policisti zbirajo obvestila glede morebitnih sostorilcev in povezanosti opisanega dejanja z identičnim vlomom v bančni avtomat 2. oktobra na Zaloški cesti, je sporočila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Nataša Pučko.

Zagrožena kazen za kaznivo dejanje velike tatvine, kamor sodijo tudi vlomi v bankomate, je do pet let zapora.

Razstreljevanja je bolj malo, ostalega več

Razstreljevanje bankomatov pri nas ni ravno običajen pojav. Celo več, maja letos so policisti obravnavali šele prvi tak primer, ko je zlikovec razstrelil bankomat v Krškem. Še šestkrat pa je razstreljevanje ostalo zgolj pri poskusu. V tujini, sploh pri naših južnih sosedih Hrvatih, bankomate razstreljujejo precej bolj pogosto. Pri nas so bolj znane druge oblike napadov na bankomate, predvsem gre za tako imenovani cash trapping, ko storilci nakažejo dvig gotovine, nato pa, še preden bankomat denar izvrže, v režo vstavijo orodje, zaustavijo proces, a vseeno iz reže potegnejo bankovce. Kar 230 kaznivih dejanj »lovljenja« so policisti obravnavali lani, skupaj je bilo škode za kar 140 tisočakov. Letos je tega precej manj, obravnavali so 17 takih primerov.

Tudi razne goljufije (tako imenovani skimming), ko s posebnimi napravami »preberejo« podatke bančne kartice, so precej pogoste. Lani je bilo takih primerov 25, letos je to število precej upadlo, obravnavali so le dva primera. Lani pa so policisti obravnavali še 133 kaznivih dejanj, ki se nanašajo na dvige s ponarejenimi plačilnimi karticami, nepridipravi so opravili za 44.000 evrov dvigov.