Kot piše provladni turški dnevnik Yeni Safak, so morilci do savdskih oblasti kritičnega Hašokdžija mučili tako, da so mu odrezali prste, nato pa ga obglavili. To naj bi bilo razvidno iz več zvočnih posnetkov, ki so jim lahko prisluhnili.

Podobno poroča tudi spletni portal Middle East Eye (MEE), ki mu Savdska Arabija sicer očita, da je povezan s Katarjem in Muslimansko bratovščino. Pri MEE pišejo, da je umor Džamala Hašokdžija trajal vsega sedem minut. To jim je zaupal turški vir, ki je imel priložnost v celoti poslušati zvočni posnetek domnevno zadnjih trenutkov življenja savdskega novinarja. Ena od verzij sicer pravi, da je posnetek nastal s pomočjo Applove pametne ure, ki jo je nosil Hašokdži, a se pojavljajo dvomi, da bi lahko kdorkoli prišel do posnetkov na ta način.

Po konzulatu se je slišalo strašno kričanje

Hašokdžija naj bi po pisanju MEE prijeli v konzulovi pisarni v savdskem carigrajskem konzulatu in ga odnesli na mizo v sosednji sobi. Od tam naj bi se po besedah turškega vira slišalo strašno kričanje. Vir je povedal še, da so konzula iz sobe odstranili ter da ni bilo nobenih načrtov, da bi novinarja zaslišali. »Prišli so ga ubiti.« Kričanje naj bi se poleglo, ko so Hašokdžiju vbrizgali neznano snov.

Časnik Yeni Safak medtem poroča, da je na posnetku med mučenjem Hašokdžija slišati tudi savdskega konzula Mohameda Al Otajbija, ki pravi: »Naredite to zunaj. Spravili me boste v težave.« Slišati je tudi neznanca, ki pravi konzulu: »Če želiš živeti, ko prideš v Savdsko Arabijo, bodi tiho!«

Konzul Otajbi je v torek zapustil Carigrad in odpotoval v Riad, še preden so turške oblasti v okviru preiskave novinarjevega izginotja preiskale njegovo rezidenco.

Takoj po umoru naj bi po navedbah MEE savdski forenzik Salah Mohamed Al Tubaigi pričel z razkosavanjem novinarjevega trupla. Na posnetku naj bi se slišalo tudi, da je Al Tubaigi med krvavim delom poslušal glasbo prek slušalk in podobno svetoval ostalim prisotnim. »Kadar to počnem, poslušam glasbo. Tudi vi bi jo morali,« naj bi se slišalo s posnetka.

Savdijci obljubili Pompeu temeljito preiskavo o izginotju Hašokdžija

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes na poti v Turčijo sporočil, da so mu v Savdski Arabiji obljubili, da ne bo nihče izvzet iz preiskave o izginotju novinarja Džamala Hašokdžija. To naj bi pomenilo, da iz preiskave ne bi bili izvzeti niti člani kraljeve družine.

Ameriški časnik New York Times je v torek poročal, da veliko indicev glede odgovornosti za izginotje savdskega oporečnika in kritika režima vodi k savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu. Od osumljencev, ki jih je identificirala Turčija, naj bi bil eden pogost spremljevalec princa. Še trije naj bi bili v skupini njegovega osebnega varovanja, peti pa naj bi bil pomemben savdski forenzik, je navedel časnik.

To bi lahko omajalo trditve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da mu je savdski kralj Salman ostro zanikal vedenje o tem, kdo naj bi bil odgovoren za izginotje Hašokdžija, in da naj bi novinarja ubili morilci, ki so delali na lastno pest.

Med petnajsterico vsaj devet povezanih s savdskimi varnostnimi službami

CNN in Wall Street Journal sta v ponedeljek poročala, da naj bi Hašokdži umrl »po nesreči« med zasliševanjem in da Savdska Arabija pripravlja poročilo, v katerem naj bi to priznala.

New York Times navaja, da naj bi bilo najmanj devet moških od te petnajsterice povezanih s savdskimi varnostnimi službami, vojsko ali ministrstvi. Do teh ugotovitev so pri časniku prišli s pomočjo programske opreme za prepoznavo obraza, podatkov o telefonskih številkah savdijcev, tajnih savdskih dokumentov, ki so pricurljali v javnost, ter pričevanj prič in medijskih zapisov.