»Najprej bom štel do deset. Ne me tega več spraševati, vsak dan poslušam o tem,« je bil vidno razburjen slovenski selektor, potem ko so go novinarji spraševali, ali bo po novem spodrsljaju odstopil.

Slovenska izbrana vrsta in selektor Tomaž Kavčič so se pred tekmo seveda zavedali situacije, v kakršni so se znašli po treh porazih, zaradi česar se namesto za prvo mesto borijo za obstanek v skupini C. Srečanje v Stožicah je zato slovenska izbrana vrsta pričela izrazito napadalno, a so Ciprčani v uvodnih minutah ob številnih nevarnih predložkih s strani nekako le obranili.

Pritisk domačih bi lahko v 16. minuti po podaji Iličića izkoristil Domen Črnigoj, ki je meril v levi spodnji kot, a je Kostas Panayji njegov strel obranil. Le tri minute zatem se je globoko v kazenskem prostoru z imenitnim preigravanjem znašel Iličić, a nato žogo v želji po atraktivnem zadetku poslal čez ciprska vrata.

Gostje so potrpežljivo čakali na svoje priložnosti in zadeli iz tako rekoč edine v prvem delu, ko je po nespretnem posredovanju slovenske obrambe, ki je vseskozi delovala nekoliko panično, pred Vida Belca sam pritekel Papoulis in s strelom na prvo v 37. minuti zadel za vodstvo Cipra, ki je zdržalo do odmora..

Rdeči karton je dal upanje

V deset minuti nadaljevanja bi lahko izenačil kapetan Bojan Jokić, ki je žogo popeljal globoko v ciprski kazenski prostor, vendar meril mimo leve vratnice in se ob tem poškodoval, zaradi česar je namesto njega vstopil Jure Balkovec. 24-letni Novomeščan je v 66. minuti s prodorom po levi izsilil drugi rumeni karton Grigorija Kastanosa. Namesto organiziranega pritiska Slovencev pa smo v naslednjih petnajstih minutah videli celo več ciprskih poizkusov.

Toda tudi gostujoča obramba ob igralcu manj naposled ni zmogla napornega ritma. V 83. minuti je iz ozadja v kazenskem prostoru podajo Mihe Zajca lovil Nejc Skubic in s fantastičnim volejem izid v Stožicah poravnal, za morebitno zmago pa je zmanjkalo časa.

Sicer borbene Slovence je tokrat pokopala napaka obrambe v prvem delu in zelo slaba realizacija priložnosti, kar je po tekmi izpostavil tudi strelec edinega slovenskega zadetka Skubic: »Znašli smo se v črni luknji in vsak, ki je bil kdaj v športu, ve, da ti takrat enostavno ne uspeva nič. Potrebno se je pobrati. Po eni strani se nam je k sreči to zgodilo v ligi narodov, saj v kvalifikacijah popravnega izpita ne bo.«

Kavčič o situaciji z Oblakom: »Tukaj nisem jaz problem«

Izbranci Tomaža Kavčiča bodo zadnji dve tekmi lige narodov odigrali 16. novembra doma proti Norveški in 19. novembra v Sofiji proti Bolgariji, selektor pa se je po tekmi dotaknil perečih vprašanj v zvezi z neigranjem Jana Oblaka. »Koga naj prosim? To je reprezentanca! Za koga se hodi? Ali zaradi mene? V primeru Jana Oblaka nisem jaz problem. Ali ga reprezentanca potrebuje? Da, potrebuje ga, vrata so vedno odprta. Rad se pogovorim z vsakim ena na ena. Komu sem obljubljal (kapetanski trak)? Kdo so teh pet? Seveda je moral biti to Iličić ali je bil to Požeg-Vancaš,« je svoje občutke izlil selektor in s tem tudi potrdil, da je bistvo spora kapetanski trak.

»Nič čez Jana Oblaka osebno. Dolgo ga poznam, pri 16 letih in pol je branil v mladinski reprezentanci pri meni. Da ne govorim dalje, brez zveze. To je moj osebni poraz, tako jemljem to. Čeprav krivde nobene. Dokler ni prišla ven tista izjava, nisem nič nikomur rekel, temveč samo poslušal. Vseskozi pravim: reprezentanca ga potrebuje.«

Kavčič je sicer nato odgovoril tudi na vprašanja o Kevin Kamplu in virozi, ki mu je preprečila nastop: »Kevin me ni pustil na cedilu. Če imate čas, vam na kavi z veseljem pokažem, kaj mi je sporočil, dobite pa lahko tudi medicinske izvide. Predolgo je, da bi razlagal. Manjkal nam pa je.«

Po drugi strani pa je seveda v tem pogledu izstopal včeraj zelo razpoloženi Iličić, ki je igral kljub zdravstvenim težavam, na žalost pa je ob koncu tekme dobil rdeč karton, zaradi česar ga ne bo na tekmi z Norvežani. »Če Iličić ne bi čutil, da mu to nekaj pomeni ... Tvegal je morda igranje ali težave v Atalanti,« je situacijo komentiral Kavčič.