V soboto, 20., in nedeljo, 21. oktobra, bo v Kendovem dvorcu v Idriji prvi festival vin Modri – Les noirs, posvečen modremu pinotu, z namenom povečati prepoznavnost sorte in predstaviti izvirnosti pridelave v Sloveniji. Sobotni »master class« bosta vodila britanski vinski strokovnjak Quentin Sadler in Matjaž Lemut s posestva Tilia Estate – Hiša pinotov, ki je tudi glavni organizator dogodka. Udeleženci bodo spoznali matično vinorodno deželo Burgundijo in prisotnost sorte v Sloveniji, več kot 15 vinarjev pa bo ob izbranem modrem pinotu razkrilo svoje skrivnosti pridelave. Festivalska nedelja bo namenjena okušanju modrih pinotov domačih in tujih vinskih kleti ter pogovoru z vinarji.

Francozi mu pravijo, da je črn, Slovenci, da je moder. Tudi zato ima ime festivala Modri – Les noirs, kar bi v francoščini pomenilo »modri črnec«, rahlo igriv pomen. »Vsak, ki pozna modri pinot, ve, da je v polni zrelosti grozdna jagodna črna. V Sloveniji so mu ime nadeli v povojnem tehnokratskem času, ko je bilo moderno prevajati iz nemščine, kjer mu rečejo blauer burgunder ali modri burgundec, o imenu festivala razglablja Matjaž Lemut. Modri pinot ali pinot noir marsikje velja za kralja vin, in čeprav ima v primerjavi drugimi precej manj barve in taninov, je najbolj čislana rdeča sorta na svetu. Predvsem v Burgundiji, kjer je poleg chardonnaya tudi najbolj zastopana vinska sorta.

V Sloveniji je premalo raziskana sorta

V Sloveniji je s trtami modrega pinota zasajenih 217 hektarjev in je ena izmed sort, ki so dovoljene v vseh devetih vinorodnih okoliših. »Modri pinot je v Sloveniji bistveno premalo raziskana sorta. Pri pridelovalcih je sicer dobro zastopana, med pivci pa še premalo odkrita, čeprav je lahko celo bolj značajno vino, če je narejeno vrhunsko, seveda, od bordojskih vin. Na festivalu bodo nastopili samo tisti, ki so spoznali, da sta pri modrem pinotu potrebni kreativnost in izraznost, in ne takšni, ki imajo modri pinot v kleti samo zato, da povečajo svoj nabor vin,« pravi Matjaž Lemut, ki si želi, da bi festival postal tradicionalen, saj je v Sloveniji veliko odličnih pridelovalcev te ene najstarejših evropskih trt.

Na festivalu se bodo s svojimi vini predstavile domače in tuje vinske kleti: Pasji rep, Saksida, Tilia Estate, Benčina, Posestvo Burja, Jakončič Carolina, Marjan Simčič, Ščurek, Dušan Kristančič, KlenArt, Dveri-Pax, Kupljen, Šember, Tomac, Korak, Kovačević…