Kot je v izjavi novinarjem v DZ pojasnil Mesec, za zdaj parafiranega protokola o sodelovanju niso podpisali, ker je vlada v zadnjih tednih dala več razlogov za njegovo zamrznitev. »Čas je, da vlada pokaže, da se je pripravljena in voljna držati dogovorov, ki smo jih sklenili poleti,« je poudaril Mesec.

Ob tem je kot pomembno pri nadaljnjih odločitvah navedel zakon o minimalni plači, zagotavljanje dostojnih pokojnin in socialnega varstva. Na vprašanje, ali v primeru izpolnitve teh pogojev za Levico ne bo več ovir za podpis protokola o sodelovanju, je odgovoril le s pojasnilom, da za zdaj ni razlogov za ta korak.

Ali lahko dogovor z vlado ostane zgolj parafiran, pa je po njegovem mnenju odvisno predvsem od vlade. Kot je spomnil Mesec, so v Levici jasno povedali, kakšno politiko pričakujejo od vlade, ki so ji nastanek omogočili s podporo mandatarju. »Če se bo pokazalo, da so bili zadnji koraki vlade, od imenovanja Črnčeca za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade (KPV) do prodaje bank, samo odkloni, ne pa osnova njene politike, možnosti še vidimo, sicer pa ne,« je sklenil Mesec.

Šarec zavrača očitke in se ne vznemirja

Šarec je ob današnjem podpisu dogovora o sodelovanju vlade s poslancema narodnih manjšin zavrnil očitke Levice in ocenil, da v vladi niso prestopili nobene take črte, da bi bilo kar koli spornega. »Državi nismo ničesar ukradli, sprejeli nismo nobenega takega zakona, ki bi oškodoval državljane,« je pojasnil.

Spomnil pa je, da vlada deluje šele en mesec. »V enem mesecu težko spraviš svet s tečajev ali narediš kaj bistvenega. Zame je predvsem pomembno, kako bomo delali naprej,« je bil slikovit premier.

Ob usklajevanju zakonodaje in državnega proračuna bo po njegovih navedbah jasno, kdo je konstruktiven in kdo ne. »Levica je že marsikdaj izjavila, a se s tem ne vznemirjam, na to niti ne odgovarjam, saj razumem, da pač zastopajo svojo politično linijo,« je dejal in dodal, da iz tega ne gre delati pretirane zgodbe.

Po njegovem mnenju za dobro sodelovanje podpis sporazuma tudi ni nujno potreben. »Lahko imaš podpisanih sto sporazumov. Če delaš s figo v žepu, nič ne pomagajo. Lahko pa nimaš nič podpisanega, a sodeluješ, če je volja. Zato so te dileme odveč,« je prepričan. Z Levico se po njegovih navedbah pogovarjajo, tako kot z drugimi, ob čemer verjame, da se bodo pri ključnih vprašanjih tudi dogovorili.

Glasovi Levice so sicer v sicer manjšinski vladni koaliciji, ki ima v DZ 43 glasov, pomembni pri sprejemanju ključnih projektov. Zato je koalicija z Levico tudi parafirala protokol o sodelovanju.

Pri glasovanju v DZ bosta lahko večkrat jeziček na tehtnici tudi poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti, s katerima so koalicijski partnerji danes podpisali dogovor o sodelovanju. Podpis dogovora po besedah Mesca ničesar ne spreminja in je pričakovan, saj so ga napovedali pred dobrim mesecem.