Turški preiskovalni organi so v noči na torek skupaj s savdskimi kolegi preiskali prostore savdskega konzulata v Carigradu. Zgradbo so zapustili po devetih urah brez kakršnihkoli pojasnil, neimenovani turški visoki predstavnik pa je kasneje za agencijo AP povedal, da so našli določene dokaze, ki potrjujejo domnevo, da je do savdskega režima kritični novinar Džamal Hašokdži, ki se je lani umaknil v prostovoljni eksil v ZDA, na konzulatu umrl. Preiskovalci so svoje delo včeraj razširili še na rezidenco savdskega konzula, ki je sicer včeraj odpotoval v Riad, in vozni park diplomatskega predstavništva, saj domnevajo, da so se z enim od avtomobilov znebili trupla. Turške televizijske mreže so prikazovale posnetke avtomobila, ki je po njihovih trditvah zapustil konzulat dve uri po izginotju Hašokdžija, ki ga je prijavila njegova zaročenka, ko je zaman čakala, da se vrne z diplomatskega predstavništva z dokumenti za njuno poroko.

Uradno je za zdaj obveljalo, da preiskovalci v rokah nimajo še ničesar, s čimer bi potrdili smrt Hašokdžija. Je pa turški predsednik Recep Tayyip Erdogan včeraj poslancem svoje stranke v parlamentu dejal, da preverjajo veliko stvari, med njimi »toksične materiale, ki so bili odstranjeni tako, da so jih prebarvali«. CNN je včeraj poročal, da so Hašokdžijevo truplo na konzulatu razkosali, in se pri tem skliceval na besede uradnega predstavnika turške vlade. Enako je že poročal New York Times.

V Ankari so sicer sinoči pričakovali ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea, ki se je čez dan v Riadu srečal s savdskim kolegom Adelom Al Džubeirom in kraljem Salmanom, dvakrat pa tudi s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, ki je dejansko prvi človek oblasti v državi. Prav njega nekateri ameriški politiki, med njimi opazno republikanski senator Lindsey Graham, neposredno povezujejo z izginotjem do njega zelo kritičnega novinarja.

Brez savdskega priznanja

Pompeo in princ Salman sta se po navedbah tiskovne predstavnice State Departmenta Heather Nauert strinjala o pomenu »vsestranske, transparentne in hitre preiskave«. Pred pogovori pa je Salman novinarjem dejal, da so ZDA in Savdska Arabija »trdne in stare zaveznice«, ki se skupaj soočajo z izzivi tako v preteklosti kot sedanjosti in se bodo tudi v prihodnje.

Riad tako navkljub nekaterim napovedim, da bo Pompeo od tam odšel z nekakšnim priznanjem o usodi Hašokdžija, vztraja, da je ta konzulat v Carigradu zapustil živ. Špekulacije o že pripravljenem savdskem sporočilu, v katerem bi priznali, da so Hašokdžija zasliševali in da je šlo nekaj po zlu, je objavila novičarska mreža CNN, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump po telefonskem pogovoru s kraljem Salmanom napeljeval k sumu, da za domnevnim umorom Hašokdžija stojijo »surovi morilci« brez povezave s kraljevo družino. New York Times je šel še dlje in navajal, da je prestolonaslednik odobril zaslišanje ali ugrabitev novinarja, ki je Salmana v več vidnih tujih medijih, od BBC do Washington Posta, med drugim obtoževal pogroma nad političnimi nasprotniki doma ter zločinske vojne v Jemnu. Časnik, ki se je skliceval na osebo, seznanjeno s tem načrtom, je dodal, da bo savdski dvor obdolžil »samovoljnega obveščevalca«, da bi zaščitil Salmana. A je to vsaj do sinoči ostalo v sferi ugibanj, ki so odpirala več vprašanj, kot dala odgovorov.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je tako včeraj dejal samo, da od Savdske Arabije Turčija »ni prejela še nobenega priznanja«, oblasti v Ankari pa potrjujejo, da razpolagajo s tonskim posnetkom, ki kaže, da je Hašokdži umrl med zaslišanjem na savdskem konzulatu. Ni pa jasno, kako so ga pridobili. Mediji s sklicevanjem na obveščevalne vire navajajo, da je imel novinar pri sebi pametno uro, ki je snemala dogajanje.