Slovenska nogometna reprezentanca s tekmo s Ciprom začenja drugo polovico lige narodov. Novoustanovljeno tekmovanje, ki je nadomestilo za prijateljske tekme, je postalo nočna mora za slovenski nogomet. Reprezentanca je s slabimi predstavami nanizala tri poraze in namesto načrtovanega boja za prvo mesto ter uvrstitve v dodatne kvalifikacije za EP 2020 se začenja ogorčen boj za obstanek v ligi C. Izpad v najnižjo ligo D bi pomenil trd pristanek povsem na dnu evropskega nogometa.

Igralci ne razmišljajo o zamenjavi selektorja

Trije porazi so povsem načeli samozavest igralcev, zato jih večina po reprezentančni bazi na Brdu pri Kranju hodi s sklonjeno glavo. Eden redkih, ki so zavzeli položaj neustrašnega bojevnika, je Josip Iličić. Očitno postaja vodja slačilnice in na včerajšnjem druženju z mediji je deloval kot pravi kapetan. »Zavedamo se, kaj je dobro in kaj slabo. Prišlo je do menjave generacij, zato je vse skupaj še težje. Smo v zahtevnem položaju, najlažje bi bilo vse skupaj pustiti in oditi domov. Dvigniti si moramo samozavest, ki je ena najpomembnejših stvari v nogometu. Če nisi prepričan o svoji kakovosti, ni uspeha. Ker moramo proti Cipru zmagati, bo temu primerno tudi naše obnašanje. Verjamem v soigralce in celoten strokovni štab, da bomo osvojili tri točke,« je poudaril 30-letni Josip Iličić.

Odločno je stopil v bran selektorju Tomažu Kavčiču, saj bi v primeru novega neuspeha verjetno prišlo do njegove zamenjave. »O zamenjavi ne razmišljamo. Vsi ga podpiramo in moramo mu biti hvaležni, da smo sploh tukaj. Prevzemam vso odgovornost, enako bodo dejali soigralci. Mi smo tisti, ki na igrišču odločamo s svojimi potezami. Žal je vedno selektor tisti, ki nastrada. Proces je malo daljši, saj je prišla nova generacija, navade so drugačne, treba je popraviti miselnost,« je izpostavil ofenzivni vezist Atalante. Posebno je poudaril, da je dovolj dobro pripravljen, da zasede mesto v začetni enajsterici.

Očitna je razlika v kakovosti med Iličićem in preostalimi reprezentanti, zato bi morali na igrišču garati tudi zanj, da bi lahko z eno potezo odločil tekmo. Čeprav bi zaradi okrevanja po skoraj dva meseca dolgi bolezni lahko ostal v Bergamu, je prišel z namenom, da podpre soigralce. Prepričuje jih, da so dovolj kakovostni, a v kriznih trenutkih se je treba še bolj potruditi. Na vprašanje, kako bo gledal na igralce, ki jih ne bo na reprezentančnem zboru (Oblak), konec tedna pa bodo igrali za svoj klub, je odgovoril: »To je odločitev vsakega posameznika. Nikogar ne morem prisiliti, da igra za reprezentanco ali klub. V mojem klubu verjetno ne bodo veseli, če bom tukaj igral v slovenski majici. A sem se odločil, da pridem pomagat in se borit, saj želim igrati na velikem tekmovanju, sicer ne bi prihajal.«

Kavčičevi odgovori v enozložnicah

Slovenci so prepričani, da so v Oslu v prvem polčasu dobro stali na igrišču, saj si Norveška ni priigrala velikih priložnosti. Če je bil napredek v obrambi in dobljenih dvobojih, je še vedno težava igra v ofenzivnem delu, saj vezistom ni uspelo žoge spraviti do napadalca Šporarja. Proti Cipru bo Slovenija potrebovala ustvarjalne igralce s potezo več, da bodo prebili obrambne okope gostov. Selektor Tomaž Kavčič je bil precej manj zgovoren od Iličića in je pogosto odgovarjal v enozložnicah. Poudaril je, da se je naučil, da ne sme več preveč menjati ekipe. Obrambna peterica bo enaka, kot je bila v Oslu, torej tudi z vratarjem Belcem, ki ne deluje najbolj zanesljivo. Ker sta lažje poškodovana Bijol in Štulac, bo Krhin dobil novega partnerja v zvezni vrsti. Po logiki je kandidat Dervišević, ki ima natančno podajo in je sodeloval v akciji za gol na Cipru, a se v osrčje zvezne vrste lahko preseli tudi Zajc. Tam bo zaigral, če bo Iličić nared za nastop od prve minute. Ker Slovenija mora zabiti gol, Jojo lahko zaigra tudi v napadu kot druga špica.

»Energija v ekipi je pozitivna. V nasprotju s prvo tekmo na Cipru moramo igrati bolj strnjeno. V Nikoziji smo igrali preveč razvlečeno in smo tekmecu pustili preveč prostora. Igramo doma, zato moramo biti bolj agresivni in boljši v ofenzivnem delu. Ne sme se nam pripetiti padec zbranosti, da nato prejmemo gol,« je poudaril Tomaž Kavčič.