Nadangel Mihael, ki že 250 let bdi nad Piranom, se je tako po končani obnovi in sobotnem slovesnem prihodu na Tartinijev trg vrnil na mesto, od koder vse od leta 1769 kaže smer vetra in napoveduje vreme.

Kot je po izvedeni akciji ocenil poveljnik helikopterja Miha Vencelj, je bila akcija zelo zahtevna in je predstavljala velik izziv, tako zaradi dejstva, da tovrstne operacije izvajajo zelo poredko, kot tudi zaradi specifike operacije. Pri helikopterskem reševanju v gorah je denimo pilotu zaradi bližine stene lažje držati pozicijo.

Sicer pa se je Vencelj zahvalil celotni ekipi, ki so jo poleg njega sestavljali še kopilot, tehnik letalec in na vrhu zvonika še pripadnika helikopterske reševalne skupine.

Vojska je namestitev izvedla brezplačno

Nad uspešno izvedenim dvigom in namestitvijo nadangela, ki ga je Slovenska vojska izvedla brezplačno, je bil ponosen tudi obrambni minister Karl Erjavec. »Samo da to gledaš, pa si tudi kar malce moker, ker te skrbi, kako se bo zadeva iztekla,« se je malo v šali izrazil minister.

»Naši pripadniki so vrhunsko usposobljeni. To ni bila enostavna akcija,« je sicer poudaril Erjavec, ki je ob tem spomnil, da je vojska praktično vsak dan po pet ali šestkrat angažirana v zahtevne polete, tako v okviru nujne medicinske pomoči kot gorskega reševanja. »Mislim, da je treba Slovensko vojsko tudi gledati s tega vidika, da je to pomoč ljudem, pomoč lokalnim skupnostim,« je dodal.

Čestitke in zahvalo ministrstvu, ki jim je takoj priskočilo na pomoč, je izrazil tudi piranski župan Peter Bossman. Sicer pa je tudi občina finančno pomagala pri obnovi kipa iz bakrene pločevine, ki je stala okoli 25.000 evrov.

Veselja ni skrival niti župnik Zorko Bajc. Kot je priznal, »sem se bal, kaj se bo danes dogajalo, kako bo angel prišel na svoje mesto, ker to je bilo res izjemno zahtevno delo in sem iskreno hvaležen Slovenski vojski, da je tako mojstrsko to izvedla«.

Ob zdajšnji obnovi so kip nadangela prvič po več kot sto letih »prizemljili«, vsi vpleteni pa upajo, da bo Mihael na svojem mestu zdržal vsaj še nadaljnjih sto let.