Nadaljevanka »Jams« bo pripovedovala zgodbo o 11-letni deklici Joy, ki jo nadleguje dober družinski prijatelj, odvetnik, ki pogosto igra nogomet z njenim očetom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V desetih nadaljevanjih bo serija obravnavala za otroke zahtevne, a pomembne teme, od spolnega nadlegovanja, ustrahovanja, zlorabe do sramotenja med otroki samimi, pojasnjuje vodja RAI Ragazzi, otroškega programa na italijanski javni televiziji RAI, Luca Milano.

Ustvarjalci so pri pisanju scenarija tesno sodelovali s skupino vodilnih otroških psihologov. »Serija je napisana, trenutno se snema pod nadzorom nevropsihološke ekipe iz bolnišnice v Rimu, ki je specializirana za to področje,« dodaja Milano.

Odlomek pospremili z bučnim aplavzom

Ekipa psihologov po njegovih besedah ni samo pomagala pri pisanju scenarija, ampak pomaga tudi otrokom, ki igrajo v oddaji. Nenazadnje so ti igralci samo otroci, ki se pri snemanju zahtevnih prizorov soočajo s težkimi trenutki, dodaja Milano.

Odlomek iz serije, ki bo prva tovrstna na svetu, so konec tedna prikazali na najprestižnejšem otroškem trgu zabave MIP Junior v francoskem Cannesu, gledalci pa so ga pospremili z bučnim aplavzom.

Zgodba se začne z veseljem in razburjenjem Joy na šolskem kuharskem tekmovanju. Vendar se njeno razpoloženje nenadoma spremeni, to, da je nekaj narobe, pa najprej ugotovijo njeni prijatelji in ne njeni starši.

Snemanje bodo sklenili konec novembra

»Serija je zastavljena tako, da spodbuja otroke, naj spregovorijo o svojih težavah. Ideja je bila naučiti otroke, kako prepoznati tvegane situacije, starše pa, kako prepoznati znake. Otroke tudi učimo, kako povedati odraslim. Ker o tem ni lahko spregovoriti z odraslimi,« poudarja Milano.

Snemanje bodo končali konec novembra, RAI pa že pripravlja vzgojno kampanjo, ki bo spremljala serijo. Milano priznava, da gre za zelo zahtevno vsebino, ki bo predvajana na otroškem programu, vendar gre za tako pomembno tematiko, da ustvarjalci "čutimo, da je prav, da to delamo".