Čeprav je Ed Sheeran lani zaslužil precej manj, kot je znašal prihodek podjetji Starbucks in Amazon, pa je britanski pevec kljub temu lani plačal več davka od obeh ameriški multinacionalki. Podjetje sedemindvajsetletnega avtorja številnih popevkarskih uspešnic Ed Sheeran Ltd je po poročanju britanskega tiska lani ustvarilo za 41 milijonov evrov prihodkov, od tega je bilo 31 milijonov evrov dobička, v britansko blagajno pa je vplačalo okoli šest milijonov evrov.

Na drugi strani so prihodki Amazona samo na Otoku znašali kar 2,3 milijarde evrov, medtem ko je dobiček Starbucksa znašal 184 milijonov evrov. Kljub temu je prvi v britansko blagajno vplačal za vsega pet milijonov evrov davkov, drugi pa še milijon evrov manj.

Obe podjetji sta se zaradi tega na tnalu otoške javnosti znašli že lani, četudi še zdaleč nista edini, ki plačujeta tako nizke davke. Podobno lepo se godi tudi Facebooku, ki je navkljub temu da je v Veliki Britaniji ustvaril prihodke v višini 1,5 milijarde evrov, plačal za slabih 18 milijonov evrov davkov.

Na novico so se sicer že odzvali nekateri kritiki, ki poudarjajo, da je na kompleksno sestavo nekaterih podjetji težko določiti, koliko davka morajo plačati.