Capoeira, brazilska borilna veščina, ki se trenira ob ritmih glasbe, je vadba, ki umiri dušo in obenem napolni telo z obilo energije. Vadba je najbolj razširjena v Braziliji, sledijo Argentina, ZDA, Španija, Portugalska in Italija, vedno več navdušencev pa ima tudi v Sloveniji.

»Za nekatere Brazilce je capoeira nacionalni simbol, del njihove nacionalne identitete in tudi način življenja. Za druge pa ima capoeira še vedno negativen prizvok, vidijo jo kot veščino uličnih prevarantov, revežev in temnopoltih,« pove Urška Stolnik iz Capoeire Slovenije, ki se je z vadbo srečala v Braziliji, kamor je zaradi doktorske disertacije na področju antropologije prav na temo capoeire odpotovala sedemkrat.

Capoeira je namenjena vsem generacijam, saj lahko zaradi njene pestrosti v njej vsakdo najde kaj zase. Nekateri se želijo naučiti elementov napada in obrambe, druge privlači mehko in tekoče gibanje ob spremljavi glasbe, tretji so navdušeni nad akrobatskimi elementi ali pa uživajo, ko igrajo inštrumente in pojejo. Večina v capoeiri vidi zanimivo obliko športne rekreacije, zabave in sprostitve. Na vadbi namreč razmigajo vse telo, izboljšajo splošno telesno pripravljenost, gibljivost, moč, vzdržljivost, koordinacijo v prostoru in ravnotežje. Vaje se izvajajo postopno in sistematično, da jih lahko izvajajo in se jih naučijo vsi. Enako velja za gimnastične prvine. Te so odraslim vadečim na splošno všeč, a nekateri menijo, kot omeni sogovornica, da so že prestari, prešibki ali premalo gibčni, da bi se jih naučili. Prisoten je tudi strah, da bi se poškodovali, ali pa jih je preveč sram, da jim ne bi uspelo, ko bi prvič poskusili. Vendar se lahko s pravilno pripravo telesa in metodologijo poučevanja tudi malo starejši naučijo marsičesa.

Koordinacija gibov

Capoeira je izredno priljubljena tudi med otroki, saj se na treningih vedno dogaja kaj novega in drugačnega. »Z redno vadbo otroci postajajo čedalje spretnejši, naučijo se igrati inštrumente, spoznajo pa tudi prve portugalske besede,« pove Urška. »Ker svoj razvoj tudi sami opazijo in se pohvalijo, to vpliva na njihovo samozavest in dobro počutje med sovrstniki.« Tako otroci na vadbi capoeire spoznavajo in premagujejo omejitve lastnega telesa, se ustvarjalno izražajo in razvijajo občutek za ritem. Vadba capoeire izboljšuje njihovo zbranost, reflekse, koordinacijo gibov in orientacijo v prostoru. Prek igre na zabaven in zanimiv način povečajo svojo gibljivost, vzdržljivost in moč, kar je v obdobju hitre rasti ključnega pomena. Prav tako se z igro, igranjem na inštrumente in petjem učijo premagovati občutke strahu in sramu pred javnim nastopanjem. »Otroci, ki obvladajo svoje telo in povečujejo svoje spretnosti, so običajno samostojnejši in imajo boljšo samopodobo. Prav tako si gibalno aktivnejši otroci prej in lažje zapomnijo novo snov, lažje sledijo pouku v šoli in imajo boljšo sposobnost koncentracije,« še pove.

V društvu Capoeira Slovenije vsako leto organizirajo tudi zaključni seminar, ki se imenuje Batizado in Troca de corda, v okviru katerega lahko vadeči dobijo nove pasove.