Ameriški predsednik je skoraj nemudoma po pristanku njegovega letala iz Turčije v Beli hiši sprejel včeraj iz zapora izpuščenega ameriškega pastorja Andrewa Brunsona. Ta je med obiskom ob predsedniku v ovalni pisarni pokleknil in zanj zmolil molitev. Po navedbah ameriških tiskovnih agencij je Boga prosil, naj predsednika blagoslovi z »nadnaravno modrostjo«.

Trump se je prek twitterja že dopoldan zahvalil turškemu predsedniku za pomoč pri izpustitvi. Ob sprejemu pastorja se je Erdoganu zahvalil še enkrat in dejal, da je to velik korak pri izboljšanju odnosov s Turčijo.

Erdogan mu je na tem družbenem omrežju odgovoril: »Gospod predsednik Trump, skladno s tem, kar vedno govorim, turška sodna odločba je bila sprejeta neodvisno.«

Sodišče v mestu Aliaga na zahodu Turčije je v petek Brunsona izpustilo na prostost. Bil je sicer obsojen na tri leta, mesec in 15 dni zapora, a je bil izpuščen zaradi lepega vedenja ter časa, ki ga je preživel v priporu.

50-letni Brunson je bil obsojen zaradi podpiranja terorističnih organizacij, ne pa tudi zaradi ostalih dejanj, katerih ga je bremenila obtožnica.

Zaprli so ga pred dvema letoma

Brunsona, ki prihaja iz Severne Karoline, so v Turčiji zaprli pred dvema letoma. Obtožen je bil vohunjenja za Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki v Turčiji in ZDA velja za teroristično organizacijo. Naprtili so mu tudi obtožbo vohunjenja za gibanje Fethullaha Gülena, ki se je zatekel v ZDA in živi v Pensilvaniji. Grozilo mu je 35 let zapora, tožilstvo pa je zanj zahtevalo do 10 let zaporne kazni. Pastor je bil zaradi slabega zdravstvenega stanja od julija v hišnem priporu.

ZDA so od Turčije, sicer zaveznice v zvezi Nato, že nekaj časa zahtevale izpustitev pastorja. Ker Ankara zahtevi ni ugodila, so ZDA v začetku avgusta uvedle sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve, Turčija je odgovorila s podobnim ukrepom. ZDA so zaradi spora glede pastorja nato sredi avgusta uvedle višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije, kar je botrovalo padcu vrednosti turške lire. Turčija je odgovorila z zvišanjem carin na ameriške izdelke.