Shod so organizirali na pobudo vukovarskega župana Ivana Penava (HDZ), ki je danes zbranim povedal, da državljani nimajo zaupanja v hrvaške institucije in pravosodje. Povedal je, da je minilo 27 let od vojnih zločinov v Vukovarju, za umore in trpinčenje prebivalcev pa nihče ni odgovarjal. Ocenil je, da so za pomanjkanje sodnih postopkov najbolj odgovorni hrvaški uradniki, ki so doslej vodili državo.

Posebna sodišča za obravnavo vojnih zločinov

Pozval je odgovorne državne institucije k ustanovitvi posebnih sodišč, ki bi obravnavali vojne zločine, in komisije za resnico. Zahteval je, da odgovornim za vojne zločine na Hrvaškem ne bi sodili v drugih državah kot tudi pogojevanje vstopa Srbije v EU z reševanjem problematike vojnih zločinov iz leta 1991.

Med dvournim mirnim shodom na Trgu Republike v Vukovarju, ki se je začel ob 14. uri, so na velikem zaslonu predvajali pričevanja več Hrvatic in Hrvatov, ki so bili trpinčeni v Vukovarju in okolici kot tudi v srbskih koncentracijskih taboriščih.

Opisovali so pretresljive zgodbe o klanju in obglavljanju ujetnikov, posilstvih, kastracijah in podobnih grozljivih zločinih nad ujetimi Hrvati, potem ko so srbske sile zasedle območje Vukovarja in vzhodne Slavonije. Navedli so tudi imena in priimke oseb, ki so jih trpinčile ali poskusile umoriti.

Nekaznovanje je zločin

O vsem so večkrat pričali tudi hrvaškim preiskovalcem in pred leti vložili kazenske ovadbe, a kot trdijo, nihče ni bil obsojen za grozodejstva, ki so jih opisali. Povedali so, da je ljudi, ki so jih trpinčili, mogoče danes srečati v mestu ter da je to tudi razlog, da se mnogi Vukovarčani po vojni niso vrnili v svoje mesto.

Trdijo, da imajo mnogi izmed odgovornih javne in državne službe. Na shodu je bilo slišati tudi izjave govorcev, da zaradi takšnega stanja v Vukovarju nasprotujejo spravi. Menijo, da bo boj za Vukovar potekal, dokler ne bodo obsojeni vsi odgovorni za vojne zločine.

Udeleženci shoda so nosili tudi napise proti aboliciji, ki jo je hrvaška država razglasila po vojni za vse hrvaške državljane, ki so se udeležili oboroženega upora proti hrvaški neodvisnosti, a niso storili vojnih zločinov. Nosili so tudi napise, kot je »nekaznovanje zločinov je zločin« in podobne. Med drugim so kritizirali tudi hrvaškega premierja in predsednika HDZ Andreja Plenkovića.

Na shodu tudi nekaj poslancev

Na Hrvaškem so pred današnjim shodom prevladovale ocene, da so manifestacijo organizirale različne skrajne desničarske skupine, ki se ne morejo sprijazniti s politiko premierja Plenkovića, ki poskuša vlado usmeriti bolj proti politični sredini namesto proti desnici. Posebej so nezadovoljni zaradi sestave vladne koalicije, v kateri HDZ podpirata Samostojna demokratska srbska stranka (SDSS) in Hrvaška narodna stranka (HNS).

Med organizatorji in udeleženci je bilo videti znane obraze, ki so organizirali proteste v Vukovarju in Zagrebu tudi proti nekdanji levosredinski vladi pod vodstvom Zorana Milanovića. Shoda so se prav tako udeležili nekateri saborski poslanci skrajnih desničarskih opozicijskih strank, a tudi iz HDZ.

Ob današnje shodu so nezadovoljstvo izrazili predstavniki srbske manjšine v Vukovarju, ki so očitali Penavu, da ni omenil pripadnikov srbske manjšine, ki so bili prav tako med vukovarskimi žrtvami.

Organizatorji so napovedali, da bodo podoben shod organizirali 12. oktobra prihodnje leto.