Uefa je zaradi suma, da bi bil lahko v ozadju ilegalni stavniški interes, domnevno sporno tekmo prijavila francoskemu državnemu tožilstvu, ki je že sprožilo preiskavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Že do odmora so Parižani povedli s 4:0. Neymar je zadel v 20. in 22. minuti, Edinson Cavani v 37. minuti, končni rezultat prvega polčasa pa je postavil Angel di Maria v 41. minuti. Kylian Mbappe je v 70. minuti povišal na 5:0. Častni zadetek za evropske prvake iz leta 1991 je dosegel Marko Marin. Končni izid je postavil Neymar iz prostega strela devet minut pred koncem.

Beograjčani so zanikali morebitno vpletenost v nameščanje izida tekme, o čemer so prvi pisali pri francoskem časniku L'Equipe: »Smo šokirani. Navedbe iz tega besedila lahko povzročijo veliko škodo ugledu našega kluba in zato nogometni klub Crvena zvezda vztraja, da za to zadolženi preiskovalni organi raziščejo ta sum do konca ter pridejo resnici do dna.«

Zaslužek nekaj deset milijonov evrov

Francoski časnik L'Equipe je na podlagi pridobljenih podatkov poročal, da naj bi zaslužek za tistega, ki je stavil, ob tako visokem porazu srbskega moštva znašal nekaj deset milijonov evrov.

Pri francoskem nadzornem spletnem mehanizmu za elektronske stave Arjelu, ki pokriva dejavnosti v 23 evropskih državah, sicer niso zaznali kakšnih nepravilnosti.

V velikem korupcijskem škandalu se je znašel tudi vrhunski belgijski nogomet. Belgijska policija preiskuje več belgijskih klubov, članov belgijske prve lige, zaradi kriminalnih dejavnosti, pranja denarja, korupcije, nedovoljenega finančnega poslovanja v poklicnih nogometnih klubih in zaradi suma vplivanja na izide tekem v prejšnjih sezonah.

Gre za člane vodstev klubov, agente, nogometne sodnike, pravnike, trenerje in tudi novinarje. Preiskave so potekale tudi v Franciji, Luksemburgu, Črni gori, Srbiji, Makedoniji in na Cipru.

Devet osumljencev pridržanih

Belgijsko tožilstvo je v petek ovadilo 19 osumljencev, od tega jih je devet pridržalo. Gre za agente vrhunskih igralcev, sodnika in uradnega predstavnika enega od klubov. Belgijska policija je v sredo v veliki raciji aretirala 29 oseb, od teh so deset izpustili brez ovadb, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Pod težo korupcijskih obtožb se je znašel tudi grški ladjarski magnat Vangelis Marinakis, sicer lastnik Olympiakosa, ki ga po dolgi preiskavi čaka začetek sodnega postopka zaradi ugotovljenih nepravilnosti in domnevnih nezakonitosti v grškem nogometu. Za korupcijo je obtožen tudi nekdanji predsednik grške nogometne federacije Giorgos Sarris, ki naj bi skupaj z Marinakisom vodil hudodelsko združbo, ki naj bi z razvejano mrežo sodelavcev vplivala na izide nogometnih tekem.