»Kraljestvo zavrača kakršnekoli grožnje - bodisi sankcije, politične pritiske ali ponavljanje lažnih navedb,« poroča lokalna tiskovna agencija.

V odzivu na včerajšnjo Trumpovo napoved so v Savdski Arabiji napovedali, da bodo nazaj udarili še močneje, tuje tiskovne agencije navajajo neimenovani vir iz kraljevine. Dodali so, da je ima njihovo gospodarstvo v globalni ekonomiji eno ključnih in najvplivnejših vlog.

Trump zagrozil s hudo kaznijo

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj v intervjuju za oddajo 60 Minutes, katerega izsek so objavili na spletu, obljubil, da bodo ZDA ugotovile, kaj se je zgodilo s pogrešanim novinarjem. Če se bo ugotovilo, da je bil umorjen, je Trump zagrozil s hudo kaznijo. »Vsi bi bili zelo vznemirjeni in jezni, če bi se izkazalo, da je Savdska Arabija ukazala njegov umor, kar sicer vehementno zanikajo. Ampak – bi lahko oni stali za tem? Da,« je povedal.

Kasneje je ameriški predsednik pojasnil, da bi ZDA »kaznovale same sebe«, če bi ustavile prodajo orožja Savdski Arabiji, pa četudi se dokaže, da je bil novinar ubit znotraj konzulata v Turčiji. To namreč od njega zahteva več demokratskih in republikanskih senatorjev.

Kongres lahko v določenih primerih začasno ustavi večje vojaške prodaje in sicer v primerih, če obstaja sum, da bi zaradi orožja, ki ga pošljejo tja, bila ogrožena življenja civilistov. Začasna ustavitev prodaje bi škodila številnim velikanom tega področja, vključujoč Lockheed Martin Corp in pa Raytheon.

Pogodbe, vredne 110 milijard dolarjev

Trump je včeraj namreč pojasnil, da je v času svoje administracije uspel pridobiti za 110 milijard dolarjev vojaških naročil Savdske Arabije, nanje pa je vezanih še na stotisoče delovnih mest. »Če orožja ne bodo kupili od nas, ga bodo od Rusov ali Kitajcev. Pomislite na to – 110 milijard. Dali jih bodo drugi državi. Bilo bi bedasto od nas, če bi jim to dopustili,« je pojasnil novinarjem.

Poudaril je, da lahko Washington Savdsko Arabijo kaznuje tudi na druge načine. Novinarjem je dejal, da bo glede domnevnega umora danes zvečer ali v nedeljo zjutraj poklical savdskega kralja in z njim govoril o tem.

Pred vstopom v konzulat vklopil snemanje na pametni uri

Novinar je skrivnostno izginil 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, kamor je šel po uradne dokumente za svojo skorajšnjo poroko. Savdska Arabija vztraja, da je novinar, ki je pisal tudi za ameriški Washington Post, varno zapustil konzulat, a tega doslej še ni nihče potrdil. Viri blizu turške vlade trdijo, da policija meni, da ga je ubila skupina Savdijcev, ki so jih v ta namen poslali v Istanbul.

Po navedbah neimenovanega vira blizu preiskavi naj bi turške oblasti posedovale tako zvočne kot video posnetke, ki potrjujejo domneve, da je bil Hašodži napaden in umorjen znotraj konzulata. Obstajal naj bi tudi dokaz, ki je zabeležil trenutek njegove smrti. Dokazi naj bi bili »šokantni in ogabni« CNN navaja svoj neimenovan vir.

Turški časnik pa po navedbah nemške tiskovne agencije dpa danes poroča, da je Hašodži pred vstopom v prostore konzulata vklopil snemanje na svoji ročni uri, sinhronizirani z mobilnim telefonom. Tega pa je pred tem dal zaročenki, ki ga je čakala pred poslopjem konzulata. Po poročanju časnika Sabah, ki se sklicuje na zanesljive vire, sta posnetkom že prisluhnili tudi turška tajna služba in policija.

Savdski notranji minister zavrnil obtožbe glede izginulega novinarja

Savdski notranji minister Abdel Aziz bin Saud bin Najef je sicer trditve, da bi obstajali ukazi za uboj Džamala Hašodžija, označil za neutemeljene obtožbe in laži. Poudaril je, da njegova država spoštuje mednarodno pravo in konvencije.

59-letni Hašodži, ki je v preteklosti svetoval savdski vladi, je lani pobegnil iz domovine v ZDA. Po lastnih navedbah zaradi bojazni, da bi ga aretirali ali pa bi mu oblasti prepovedale potovanje.

Izginotje novinarja je deležno velike pozornosti svetovne javnosti in bi lahko ogrozilo krhke odnose med Turčijo in Savdsko Arabijo ter škodilo prizadevanjem savdskega prestolonaslednika, da z reformami izboljša ugled države v svetu.

Savdski minister je pozdravil sodelovanje med kraljevino in Turčijo za razjasnitev okoliščin izginotja novinarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prostorov konzulata še niso preiskali

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu pa je danes očital Savdski Arabiji, da ne sodeluje v preiskavi. »Še vedno nismo videli sodelovanja, s katerim bi zagotovili gladko preiskavo in vse osvetlili,« je dejal med obiskom v Londonu.

Turške oblasti so sporočile, da so Savdijci pristali na preiskavo prostorov konzulata, vendar do nje še ni prišlo. Strani naj se ne bi strinjali glede pogojev vstopa v konzulat, ki je po mednarodnem pravu savdsko ozemlje.

Cavusoglu je danes dejal, da mora Rijad dovoliti turškim tožilcem in strokovnjakom, da vstopijo v konzulat in izvedejo preiskavo. »Kje je izginil? Tam, v konzulatu,« je dejal turški zunanji minister in dodal, da se pogovori s savdsko stranjo nadaljujejo.