Že dolgo vemo, da je Pamela Anderson nova Brigitte Bardot, kar se tiče zaščite živalskih pravic. V žaru boja proti uporabi krzna je pismo poslala tudi Melanii Trump, češ naj za svoje modne oprave ne izbira živalskih materialov. Že prej je svetovne voditelje, med njimi tudi Vladimirja Putina, s katerim ima »poseben odnos«, je dejala letos, pozvala k sprejemu zakonodaje o nehanju lovljenja tjulnjev. Slovi po tem, da je svojemu prijatelju Julianu Assangeu na ekvadorsko veleposlaništvo nosila veganske sendviče. Zdaj pa se je podprta z mednarodno organizacijo za pravice živali Peta lotila še gosjih jeter. Češ da je gojenje gosi zaradi gosjih jeter mučenje živali ter ga je treba prepovedati, kuharji pa naj se odpovedo tej poslastici.

Prvi kuharski mojster, ki ga je pozvala k prenehanju uporabe gosjih jeter, ni bil nihče drug kot Gordon Ramsay. »Gosja jetra niso nič drugega kot proizvod Hell's Kitchen,« je zapisala v pismu in se pri tem seveda obregnila ob najslavnejšo Ramsayjevo televizijsko oddajo Hell's Kitchen oziroma Vražja kuhinja na slovenski televiziji. Pozvala ga je, naj glede na svoj »izjemni talent ustvari neverjetno jed brez krutosti do živali«. Pitanje gosi za bolj mastna gosja jetra je v dvanajstih državah denimo prepovedano, medtem ko uvoz gosjih jeter ni prepovedan. Edini, ki so prepovedali jed, so bili v Kaliforniji. Organizacije za pravice živali navajajo podatke, da prepoved gosjih jeter podpira več kot polovica javnosti tako v ZDA kot Veliki Britaniji in celo 47 odstotkov Francozov, ki so največji uživalci gosjih jeter.

Navdušenje nad vegansko alternativo

V duhu veganskega časa so se na trgu pojavila tudi veganska gosja jetra. Ustvaril jih je francoski kuhar Alexis Gauthir, ki je tudi nagrajen z eno Michelinovo zvezdico za delo v londonski restavraciji Roussillon. V veganskih gosjih jetrih so leča, orehi, šalotke in gobe, na vrhu pa je dodano vegansko maslo. Kuhar trdi, da imajo veganska gosja jetra enako mesno teksturo in okus kot prava, pri čemer ni bila ubita nobena žival. Veganska jetra je ustvaril za britansko vegansko podjetje BOSH!, ki slovi po tem, da se trudi ustvariti veganske alternative za najbolj priljubljene mesne jedi, od burgerjev do perutničk na žaru.

Poziv Pamele Anderson Gordonu Ramsayju sicer ni prvi stik organizacij za zaščito živalskih pravic in slavnega kuharja. Pred petimi leti so ga pozvali, naj zamenja dobavitelja gosjih jeter, češ da se prav na farmi njegovih dobaviteljev dogajajo največje krutosti. Ramsay gosjih jeter res ni več kupoval od Ernesta Soularda, ki ga je zaradi krutosti do živali tožila francoska organizacija L214, a so tožbo zaradi pomanjkanja dokazov izgubili.

Ramsay se na tokratne pozive Pamele Anderson v zvezi z gosjimi jetri ni odzval. Zelo je namreč zaposlen s promoviranjem svoje nove televizijske kuharske serije, v kateri je skupaj z italijanskim televizijskim kuharjem Ginom D’Acampom potoval po Evropi in iskal odlične lokalne jedi. S snemanja pa je prišla tudi bizarna novica: kuharja sta med potovanjem spala v avtodomu, Ramsay pa naj bi kolega vsako jutro zbudil tako, da je ob njegova stopala podrsal svoj penis. »Ramsay je zelo velik, avtodom pa zelo majhen,« je na britanski televiziji razložil Italijan. Tudi tega Ramsay ni komentiral.