Deželni uradi za zaščito ustave, ki delujejo kot notranja obveščevalna služba, so zveznemu uradu predložili obsežno dokumentacijo dolgo tudi več kot 100 strani o morebitnih protiustavnih težnjah AfD. Le trije uradi, med njimi tisti iz dežele Saška, tega niso storili.

Podpredsednik zveznega urada Thomas Haldenwang je v parlamentarne odboru za notranje zadeve bundestaga poročal, da se bodo do konca leta odločili, ali bodo AfD opazovali, bodisi delno bodisi v celoti.

»AfD se razvija v smeri desničarske skrajnosti,« je dejal notranji minister dežele Baden-Württemberg Thomas Strobl. Ob tem je priznal, da je odločitev v roki zveznega urada, ampak je treba čim hitreje ukrepati, če se ugotovi razloge za nadzor.

Stranka je zaradi očitkov v septembru oblikovala posebno ekipo, ki se ukvarja z morebitno uvedbo nadzora. Njena naloga je pripraviti protistrategije. Med drugim nameravajo tako sistematično iz stranke izločiti spornejše člane, poroča časnik Welt.

Med morebitnimi kandidati za nadzor je vodja deželne podružnice AfD v Turingiji Björn Höcke. Urad za zaščito ustave v tej deželi sicer že od septembra preverja, ali bi morali Höckeja opazovati, saj njegovi nastopi postajajo vedno bolj hujskaški. Konec tedna naj bi ga sicer predvidoma izbrali za vodilnega kandidata stranke na deželnih volitvah prihodnje leto, s čimer bi postalo njegovo stališče tudi stališče stranke, še piše Spiegel.