Po tistem, ko je Švedska akademija spomladi sporočila, da zaradi zmanjšanega zaupanja javnosti letos ne bo podelila Nobelove nagrade za književnost, je skupina švedskih književnikov, igralcev, novinarjev in drugih kulturnih ustvarjalcev sklenila, da ustanovi Novo akademijo, katere cilj bo podelitev alternativne nagrade za literaturo. Združenje je – potem ko so avgusta objavili ožji seznam nominirancev – danes naposled sporočilo, da je nagrajenka francoska avtorica Maryse Condé.

Popisovalko svetov kolonializma, ki prihaja z otoka Guadeloupe v Karibskem morju, pri nas poznamo le po romanu Segu s podnaslovom Zidovje iz blata, ki je leta 1986 izšel pri Pomurski založbi, z nagrado pa bo morda med slovenskimi založniki sprožila več zanimanja. V svojih delih opisuje posledice kolonializma in postkolonialni kaos, njen jezik pa je tako natančen kot tudi preplavljen s čustvi, pojasnjuje žirija. »Magija, sanje, teror in ljubezen so teme, ki so v njenih delih nenehno prisotne. Fikcija in realnost se prekrivata, ljudje živijo tako v imaginarnem svetu z dolgimi in zapletenimi tradicijami kot v trenutni sedanjosti,« so zapisali v utemeljitvi. Predsednica žirije Ann Palsson je dodala še, da avtorica o norostih kolonializma pa tudi o človeški solidarnosti in toplini pripoveduje na spoštljiv, a obenem humoren način, njeni protagonisti pa živijo v svetu, kjer se spol, rasa in razred preobračajo v nove konstelacije.

Avtorica je prek videoposnetka, ki so ga predvajali na razglasitvi, povedala, da je nagrade zelo vesela in da jo deli z vsemi prebivalci Guadeloupa: »Smo majhna država, ki je običajno omenjena le ob orkanih in potresih, zato sem vesela, da je tokrat omenjena v zvezi z nagrado.« Slednjo ji bodo podelili 9. decembra, znaša pa nekaj manj kot 100.000 evrov. šum, sta