Hrvaška finančna agencija (Fina) je na svoji spletni strani napovedala prodajo 86.577 kvadratnih metrov velikega zemljišča na atraktivni lokaciji 300 metrov od morja po začetni ceni ene kune (13,5 centa) za kvadratni meter. Gre za četrti poskus prodaje zemljišča, ki je v celoti ocenjeno na 13,2 milijona evrov. Na prvem razpisu aprila letos so ceno postavili pod tri četrtine cene ocenjene vrednosti, na 9,9 milijona evrov, na drugem razpisu junija so poskusili dobiti približno polovico zneska ali 6,6 milijona evrov, na tretjem pa vsaj četrtino ali 3,3 milijona.

Znova brez kupcev

Zainteresirani kupci se niso pojavili, možno pa je, da so vsi čakali na četrto dražbo, je povedala stečajna direktorica umaškega podjetja Vila Savudrija v stečaju Ljubica Juranović Skočić, ki je vodila tudi prejšnje tri elektronske dražbe zemljišča Milana Kepica. Kot je ocenila za zagrebški časnik Jutarnji list, obstaja velika možnost, da bo približno 8,5 hektarja zemljišč na koncu prevzela največja upnica NLB. Slovenski bankirji so na zemljišče vpisali zastavne pravice v višini 18,5 milijona evrov. Naslednji upnik po velikosti je hrvaško ministrstvo za finance, ki terja šest milijonov kun (810.000 evrov). Med upniki je tudi puljska podružnica Hrvaškega elektrogospodarstva (Hep). Juranović-Skočićeva v petek ni bila pripravljena dajati dodatnih informacij o podjetju v stečaju, ki ga vodi.

Podjetje Vila Savudrija je z Imosom Holdingom leta 2006 ustanovil upokojeni slovenski podjetnik Milan Kepic, ki je želel zgraditi luksuzno turistično naselje Hotel & resort Vila Savudrija. Idejni projekt je bil usklajen z lokalnimi prostorskimi načrti o turistični gradnji, treba pa je bilo pridobiti še ustrezna gradbena dovoljenja.

Obveznosti večkratnopresegle začetni kapital

Začetek gradnje dveh hotelov s petimi zvezdicami, številnih vil s skupno 400 sobami, igralnice, nakupovalnega središča, bazenov, igrišč za golf in podobnih turističnih objektov je načrtoval za leto 2010, a je še pred pridobitvijo vlagateljev propadel. Kopičile so se namreč obveznosti, ki so večkratno presegle 635.000 evrov začetnega kapitala družbe. Stečajni postopek je sprožilo sodišče za gospodarske zadeve v Pazinu jeseni 2016.

Atraktivno zemljišče leži v bližini Skiper Resorta, ki vključuje hotel Kempinski Adriatic, vile in apartmaje ter eno redkih golf igrišč z 18 luknjami na Hrvaškem. Skiper je lani za svojo hotelsko verigo Istrian Hotels kupila skupina MK v lasti srbskega »kralja sladkorja« in enega najbogatejših Srbov Miodraga Kostića. Ta počasi zaseda strateška turistična območja z obeh strani meje v Piranskem zalivu.