Tudi sicer je bila kitajska zunanja trgovina septembra močna. Kitajski izvoz je bil vreden 226,7 milijarde dolarjev, kar je 14,5 odstotka več kot septembra lani. Uvoz se je medtem povečal za 14,3 odstotka na 195 milijard dolarjev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V menjavi s celotnim svetom se je tako kitajski zunanjetrgovinski presežek septembra povečal na 31,7 milijarde dolarjev.

Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem koraku zaostrovanja trgovinske vojne z ZDA prejšnji mesec uvedel carine na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza. Carine so trenutno 10-odstotne, z novim letom pa bi se lahko dvignile na 25 odstotkov. Pred tem je že uvedel carine na kitajski uvoz, vreden 50 milijard dolarjev.

Trump: Kitajsko lahko še bolj prizadanem

V pogovoru za Fox News je Trump v četrtek zatrdil, da lahko kitajsko gospodarstvo prizadene še precej bolj kot doslej. »Še veliko lahko storim, če želim. Ne želim tega, a priti morajo za pogajalsko mizo,« je dejal.

Analitiki ocenjujejo, da je povečanje kitajskega izvoza v ZDA posledica konkurenčne prednosti, ki jo državi zagotavlja šibek juan, ter dejstva, da se mnogi akterji trudijo napraviti zaloge, preden se situacija še dodatno zaostri. Kitajska valuta je v primerjavi z ameriškim zelencem v zadnjih šestih mesecih izgubila devet odstotkov vrednosti.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta je sicer obseg kitajske zunanje trgovine porasel za 15,7 odstotka. Uvoz je poskočil za 20 odstotkov, izvoz pa za 12,2 odstotka.

Kljub zaenkrat še močnim številkam strokovnjaki pričakujejo, da se bo kitajsko gospodarstvo do konca leta ohladilo.