Stranke, ki podpirajo neodvisnost Katalonije, so ob podpori levičarske En Comu Podem (Skupaj zmoremo) sprejele resolucijo, v kateri obsojajo posredovanje kralja Felipeja VI. v katalonskem konfliktu in pozivajo k odpravi »zastarele in nedemokratične institucije, kakršna je monarhija«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Felipe VI. se je mnogim Kataloncem zameril z odločnim govorom, v katerem je oktobra lani obsodil poskus odcepitve Katalonije.

Sanchez je bil do zdaj previden v pogajanjih s katalonskim voditeljem Quimom Torro, da bi ublažil napetosti v tej pokrajini na severovzhodu Španije, kjer približno polovica prebivalcev podpira njeno samostojnost.

V odzivu na dokument, sprejet v katalonskem parlamentu, pa je bil bolj odločen. Po njegovih besedah je resolucija, ki zavrača in obsoja voditelja države, nesprejemljiva. »Ta vlada bo sprejela pravne ukrepe, ki jih ima na voljo, za zaščito zakonodaje, ustave in državnih institucij,« je zapisal na twitterju.

Španska vlada je v sporočilu za javnost dodala, da je resolucija »proizvod izgube smeri separatističnih skupin, ki so, nerazumljivo, dobile podporo še ene parlamentarne skupine«. Očita jim, da so »izkoristile katalonske institucije za spodbujanje konflikta, ne pa za služenje splošnemu interesu vseh Kataloncev«.

Na ulicah Barcelone več sto tisoč ljudi v podporo enotni Španiji

Na ulicah Barcelone se je ob današnjem španskem državnem prazniku v podporo enotnosti Španije zbralo več sto tisoč ljudi, navajajo organizatorji shoda. Udeleženci, ki jih je po navedbah policije 65.000, nasprotujejo tudi separatističnim težnjam katalonske regionalne vlade.

»Danes protestiramo, da bomo lahko jutri živeli v Kataloniji, ki bo del Španije,« je na protestu povedal vodja civilnodružbenega gibanja SCC Jose Rosinol. SCC je eno od okoli 150 gibanj, ki so organizirala današnji shod. Tega se po navedbah SCC udeležuje okoli 300.000 ljudi, po podatkih policije pa okoli 65.000, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med protestniki je bilo slišati vzklike »Živela Španija«, številni slogani pa so bili uperjeni tudi proti zagovornikom katalonske neodvisnosti. Med drugim so zahtevali zapor za nekdanjega predsednika Katalonije Carlesa Puigdemonta, ki je kljub sodni prepovedi 1. oktobra lani izvedel referendum o neodvisnosti. Puigdemont, ki je med drugim obtožen upora, se je pred pregonom zatekel v Belgijo. Številni udeleženci so vihteli španske in katalonske zastave.

Protestnega shoda v središču katalonske prestolnice so se udeležili tudi nekateri vidnejši regionalni politiki, ki nasprotujejo neodvisnosti Katalonije. Predstavniki strank Ciudadanos in Podemos so protest izkoristili predvsem za kritike španskega premierja Pedra Sancheza, ker se v španskem parlamentu zanaša na podporo katalonskih strank, ki zagovarjajo neodvisnost.