Slovenska nogometna reprezentanca je na Brdu pri Kranju opravila zadnji resnejši trening pred jutrišnjo popoldansko tekmo tretjega kroga lige narodov proti Norveški. Izbrana vrsta se bo na vroče gostovanje proti Oslu odpravila z današnjim čarterskim poletom. Selektor Tomaž Kavčič ima ob kopici poškodovanih standardnih igralcev (Oblak, Struna, Kampl, Kurtić, Verbič, Matavž) na razpolago najbolj neizkušeno moštvo zadnjih let, saj imajo le trije reprezentanti več kot 25 nastopov za državno selekcijo, šesterica pa sploh še ni vpisala debija.

Do sedaj problematična igra in pristop

Slovenija se je po uvodnih porazih z Bolgarijo in s Ciprom iz nosilca skupine v tretjem kakovostnem razredu prelevila v avtsajderja brez osvojene točke, zato bo od sedaj igrala tudi za povrnitev načetega ugleda. Tekmovalnega naboja navkljub skoraj izgubljenemu položaju za osvojitev prvega mesta ne bo zmanjkalo, saj bo od rezultatov na preostalih štirih tekmah v ligi narodov odvisno, v katerem bobnu bo pristala reprezentanca v kvalifikacijah za nastop na turnirju stare celine. »Na začetku mandata sem povedal, da je cilj uvrstitev na evropsko prvenstvo. Igralcev ne izpostavljam pritisku, zahtevam pa, da se potrudijo po najboljših močeh. Pokazati morajo, česa so sposobni,« pravi selektor Tomaž Kavčič, ki bo na slovenski klopi samostojno vodil šesti obračun. Do sedaj je izgubil na štirih tekmah, ko sta bila problematična tako igra kot pristop igralcev, zato navijači zahtevajo več požrtvovalnosti in borbenih vložkov z drsečimi starti, da bodo dresi umazani.

Slovenska vrsta je na Brdu opravila pet treningov, danes popoldne pa bo v Oslu spoznala stadion Ullevaal, na katerem bo vikinge podpiralo 20.000 navijačev. »Zadovoljen sem z opravljenim delom, saj smo naredili vse v skladu z načrtom. Igralci so delali zavzeto. V igri sem opazil iskre,« je komentiral Kavčič, ki stavi ravno na borbenost, saj Norveška velja za močno, čvrsto in ostro reprezentanco. »Morali bomo pokazati ekipnega duha. Do sedaj smo dobivali zadetke ravno takrat, ko nam je padla zbranost, zato bomo morali biti bolj osredotočeni na vsako malenkost. Igralcem dopovedujem, da bodo morali kreniti v tekmo z enako energijo kot nasprotnik. Ne smemo podleči pritisku,« opozarja Kavčič, ki je ohranil tradicijo, da se reprezentanti prvi dan zbora udeležijo večerje brez prisotnosti trenerjev.

Slovenija znova spreminja postavo

Kavčič je poudaril, da pred odhodom na evropski sever nima nobenih pomislekov ali dvomov v povezavi z izbiro začetne enajsterice in taktičnih navodil. V vrata bo znova postavil Vida Belca, ki v dresu Sampdorie zlepa ne dočaka priložnosti, v zadnjem obdobju sta bila v klubih več na klopi kot na igrišču tudi oba štoperja Miha Mevlja in Luka Krajnc. Lahko v Oslu nastane težava, ker so omenjeni nogometaši zunaj tekmovalnega ritma? »Krajnc je za Frosinone igral na začetku sezone, se potem preselil na klop in znova nastopil minulo nedeljo. Med štoperji je edini levičar, prav tako ima pri 24 letih dovolj izkušenj z igranjem v Italiji. Mevlja je bil ves čas udarni član Zenita, a je na zadnjih tekmah pristal na klopi. Belec? Vedno je slovel kot samozavesten vratar. Značajsko je zelo močan,« je pojasnil selektor.

Slovenija bo v Oslu igrala tudi proti neugodni tradiciji medsebojnih tekem z Norveško, ki je na dosedanjih sedmih obračunih zmagala petkrat. Slovenija je vpisala samo eno zmago, ko je bila v Mariboru boljša s 3:0, na evropskem prvenstvu leta 2000 pa sta se tekmeca razšla z remijem brez golov. Kavčič bo glede na razporeditev nogometašev na treningih v primerjavi z zadnjo ponesrečeno tekmo na Cipru znova zamenjal pet ali šest igralcev iz udarne enajsterice. Sploh prvič bosta v paru na izpostavljenem položaju zadnjih vezistov igrala Rene Krhin in Leo Štulac, ki sta izrinila Jako Bijola in Amirja Derviševića. Bijol se je po prestopu v CSKA izstrelil med zvezde, ko je v ligi prvakov na kolena spravil evropskega prvaka Real iz Madrida, Dervišević pa sploh ni bil med najslabšimi med slabimi slovenskimi reprezentanti ob polomiji na Cipru. Z natančno globinsko podajo je denimo začel akcijo za edini priznani slovenski zadetek.

Verjetna postava Slovenije (4-2-3-1): Belec, Jokić, Krajnc, Mevlja, Skubic, Krhin, Štulac, Bezjak, Zajc, Črnigoj, Šporar.