Prvi človek (Damien Chazelle, 2018)

Damien Chazelle, ki se je v svoji režiserski karieri doslej posvečal filmom, v katerih je eno od glavnih vlog imela glasba, od Ritma norosti do Dežele la la, je v svojem novem filmu poletel v vesolje, glasbo pa pustil za sabo. Ni sicer odšel na Mars, kot je običajno te dni, ampak na Luno, in ne v prihodnost, ampak preteklost. S sabo je iz Dežele la la vzel Ryana Goslinga kot astronavta Neila Armstronga, prvega človeka, ki je stopil na Luno, njegovo zgodbo pa, čeprav je dobro znana, vseeno predstavil tako, da se zazdi, kot da te zgodovinske dogodke na svoj način spoznavamo prvič.

Težave v motelu El Royale (Drew Goddard, 2018)

Drew Goddard, ki se je proslavil z grozljivko Koča v gozdu, nadaljuje mešanje žanrov v trilerju, v katerem je zbral zanimivo in dokaj nenavadno skombinirano igralsko zasedbo. Jeff Bridges, Tony Cynthia Erivo, Dakota Johnson, Jon Hamm, Cailee Spaeny, Lewis Pullman in Chris Hemsworth v filmu igrajo sedem neznancev, ki se v zapuščenem motelu vsak s svojo skrivnostjo borijo za zadnjo priložnost za odrešitev, preden pride čas za pekel. Morda Težave v motelu El Royale niso tako polne obratov kot Goddardov predhodnik, vendar pa lahko pričakujete dovolj zabave in tudi nekaj suspenza.

Žaba (Elmir Jukić, 2017)

Žabi se pozna, da je nastala po gledališki igri, a je Jukiću, tudi režiserju predstave, ki je doživela izjemen uspeh v Bosni, vanjo uspelo vnesti nekaj filmičnosti. Igralska zasedba, ki je dramo o vojaku s posttravmatskim sindromom in brivcu Zeku, ki hoče pomagati z alkoholom in igrami na srečo zasvojenemu bratu, je ista kot na odru, glavno vlogo pa ima igralec Emir Hadžihafizbegović, ki je obdelovanja vojnih travm že vajen. Je pa pogled na njihovo reševanje tokrat vseeno bolj optimističen, kot smo ga vajeni, s tem pa tudi nekoliko bolj svež.

Zaljubljen v mojo ženo (Daniel Auteuil, 2018)

Francoska romantična komedija Daniela Auteuila ni znotraj žarna nič pretresljivo novega ali drugačnega. Daniel, moški srednjih letih, po dolgem času sreča prijatelja Patricka, prav tako moškega srednjih letih, ki se je pred kratkim ločil. Dogovorita se za skupno večerjo. Patrick pripelje svojo novo ljubezen, privlačno in precej mlajšo Emmo. Problem nastane, ko se Daniel zagleda v prijateljevo novo partnerico, njegova žena pa je ne mara že zaradi tega, ker je bil Patrick pred tem poročen z njeno najboljšo prijateljico. Simpatična, a klišejska zgodba.

Mala noga (Karey Kirkpatrick, 2018)

Podobno bi lahko trdili tudi za animiranko Mala noga, ki govori o velikonogih jetijih. Vse te trike in risankaste filmske trope smo namreč že videli, čeravno je zgodba obrnjena na glavo. V tej izvedbi velikonožci ne verjamejo v ljudi, zaradi česar iz vasice izženejo zvedavega Miga, ki mu je glas posodil Channing Tatum. Vragolije, ki so na sporedu, ko beli kosmatinec vzpostavi stik z ljudmi, bodo nasmejale predvsem najmlajše, nekoliko prežvečeno sporočilo o sprejemanju drugačnosti in zavračanju predsodkov pa je za vse.