»Imamo več ljudi, ki bi zelo radi to počeli,« je iz ovalne pisarne in ob navzočnosti Haleyjeve včeraj povedal Trump. »Gre za odličen položaj. Pomagala je, da je to sedaj še boljši položaj.« Trump je povedal tudi, da bo naslednika verjetno imenoval že v dveh ali treh tednih. Kasneje, na poti v zvezno državo Iowa, pa je novinarjem zaupal še, da že ima seznam petih kandidatov.

Nemškega veleposlanika ni na seznamu

V javnosti so se sicer že pred tem pojavljala nekatera imena. CNN kot morebitna kandidata vidi nekdanjo tesno zaveznico Ivanke Trump v Beli hiši Dino Powell. Slednja je pod Trumpom že služila kot svetovalka za strategijo državne varnosti in je bila globoko vpletena v politiko za Bližnji vzhod, pomembno vlogo pa je imela tudi pri načrtovanju Trumpovih obiskov v tujini. V Belo hišo je prišla iz Goldman Sachsa, kamor se je po odstopu tudi vrnila.

Drugo ime, ki ga omenja CNN, je ameriški veleposlanik v Nemčiji Ric Grenell. Grenell je svetovni javnosti postal znan predvsem po zaslugi kritik na račun nizkega nemškega proračuna za obrambo, pred nastopom na položaj veleposlanika pa je bil tiskovni predstavnik ameriškega veleposlanika pri ZN. Čeprav je Grenell glasen podpornik Trumpa in njegove politike, pa po besedah predsednika ZDA ni na seznamu kandidatov.

Ivanki bi imenovanje zagrenila zakonodaja proti nepotizmu

Na seznamu kandidatov po besedah Trumpa tudi ni njegove hčerke Ivanke Trump, čeprav so se pojavile tudi takšna ugibanja. Trump je sicer novinarjem povedal, da bi bila Ivanka po njegovem mnenju izvrstna kandidatka za položaj, a bi ga zaradi imenovanja obtožili nepotizma. Da takšnih ambicij nima, je prek twitterja sporočila tudi Ivanka in zapisala: »Služenje v Beli hiši ob boku tako številnim odličnim kolegom mi je v čast in vem, da bo predsednik za naslednika ambasadorke Haley predlagal mogočnega kandidata. Ta naslednik ne bom jaz.«

Odločitev je razumljiva, saj bi si Ivanka od položaja obetala poleg izkušenj le še lep dodatek na življenjepisu. Tudi če bi uspela prestat postopek imenovanja, bi se zaradi zakonodaje za preprečevanje nepotizma, ki bi jo takšno imenovanje skoraj gotovo kršilo, morala odpovedati plači, ki jo položaj prinaša.