Uhajanje goriva v toplarni je najverjetneje povzročilo požar in eksplozijo v rafineriji v Bosanskem Brodu, ki sta pordečili nebo nad mestom v torek zvečer. V nesreči je umrl 33-letni delavec Ljubo Patković iz Donjega Višnjika pri Derventi, še devet njegovih kolegov je bilo ranjenih, ko so posredovali, da bi preprečili še hujšo nesrečo. Truplo nesrečneža so našli, ko so po dveh urah pogasili požar.

Tresle so se hiše

Večina ranjenih delavcev se zdaj zdravi doma, nekatere pa so zadržali na zdravljenju v bolnišnici v Doboju. Noben od poškodovanih ni v smrtni nevarnosti, so potrdili lastniki rafinerije iz skupine Optima, ki je del ruske družbe Zarubežnjeft. Pričakujejo, da bodo danes nadaljevali obratovanje tudi v stavbi številka štiri, v kateri se je pripetila nesreča. Medtem sta policija in okrožno tožilstvo v Doboju začela preiskavo dogodka.

Po navedbah lokalnih prebivalcev je bila eksplozija tako močna, da so se zatresle hiše tudi v sosednjem Slavonskem Brodu, ki leži na hrvaški strani Save. Nekatere priče so dejale, da takšne eksplozije niso slišali še iz časov vojne. V Bosanskem Brodu so se nekateri spomnili podobne nesreče v rafineriji iz leta 1984, ko je tudi bilo nekaj smrtnih žrtev, a trdijo, da takratna eksplozija ni odjeknila tako kot ta, ko naj bi popokala okna na nekaterih hišah nedaleč od rafinerije.

Oblasti v BiH in na Hrvaškem so v sredo pomirjale šokirane državljane z rezultati meritev po nesreči – te niso kazale na onesnaženost zraka, ki bi ogrožala življenja prebivalcev. Pristojne hrvaške službe so v torek zvečer po nesreči opozorile, da so nižje na reki Savi opazili precejšnji naftni madež. Sumijo, da je izlitje nafte povezano z eksplozijo, kar so zanikali v mestni upravi Bosanskega Broda.

Sto dvajset let stara rafinerija

Rafinerija v Bosanskem Brodu je najstarejša tovrstna tovarna v BiH z več kot 120 leti tradicije. Vejala je za eno najzmogljivejših v nekdanji Jugoslaviji. Ruski investitorji so ustanovili skupino Optima leta 2008, ko so prevzeli tudi to rafinerijo. Prebivalci Slavonskega Broda se več kot desetletje pritožujejo zaradi onesnaženosti zraka, ki je posledica zastarele tehnologije v rafineriji. Okoljevarstvene organizacije opozarjajo na nevarne posledice koncentracije žveplovega dioksida, ki izhaja iz dimnikov.

V Slavonskem Brodu je prav danes potekalo srečanje o plinifikaciji rafinerije, kot rešitvi za čistejši zrak. Sestanek je bil dogovorjen, še preden se je zgodila tragedija. Iz Zarubežnjefa so po srečanju v Slavonskem Brodu napovedali, da bodo pripravljeni za plinifikacijo jeseni 2019, a več energetskih strokovnjakov v BiH in na Hrvaškem opozarja, da je resnična usoda rafinerije negotova tudi zaradi njene nedonosnosti.