Fosterjeva se je danes v Bruslju srečala z glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem. Njena stranka ima v britanskem parlamentu devet poslancev, brez njihove podpore bi bila vlada Therese May manjšinska.

Glavno jabolko spora v pogajanjih med Londonom in Brusljem o brexitu je vprašanje meje med Irsko in Severno Irsko po izstopu Velike Britanije iz Evropske unije.

»Na britanskem notranjem trgu ne more biti trgovinskih ovir, ki bi škodovale gospodarski blaginji Severne Irske,« je dejala Fosterjeva po pogovorih z Barnierjem, ki jih je označila za koristne.

Nihče ne želi ponovne uvedbe mejnega nadzora med Irsko in Severno Irsko

»Ne moremo podpreti nobenega dogovora, ki bi povzročil carinske ali regulativne ovire znotraj britanskega notranjega trga,« je dodala.

Teden dni pred ključnim vrhom o brexitu v Bruslju, na katerem naj bi Mayeva seznanila voditelje EU o napredku v pogajanjih o ločitvi, so vse oči uprte v irsko mejo. Ne London ne Bruselj si ne želita ponovne uvedbe mejnega nadzora med Irsko in Severno Irsko.

London se želi mejnemu nadzoru izogniti v okviru novega trgovinskega dogovora z Brusljem, vendar potrebuje rešitev za obdobje do sklenitve tega dogovora. Barnier in voditelji EU sicer opozarjajo, da bo treba z izstopom Velike Britanije iz unije na tej meji vzpostaviti nekakšen nadzor blaga.