Prošnjo za pomilostitev so v uradu predsednika republike prejeli 4. oktobra in jo v skladu z zakonom odstopili v obravnavo sodišču. Obsojeni jo je namreč nepravilno vložil na urad predsednika, so pojasnili za STA.

Ko bo sodišče dobilo vsa mnenja, bo prošnjo s svojim mnenjem posredovalo na ministrstvo za pravosodje v predlog ministrici Andreji Katič. Z ministrstva pa jo bodo potem poslali v urad predsednika republike. Ko bodo prejeli poročilo s predlogom ministrice, bodo prošnjo uvrstili na sejo komisije za pomilostitve, nato pa bo o njej odločil predsednik republike Borut Pahor, so pojasnili v predsednikovem uradu.

Kot smo poročali v ponedeljek, Tadin v prošnji za pomilostitev navaja, da je bil obsojen, ne da bi se lahko pred obtožbo branil. »Samomorilen, pod vplivom antidepresivov, odvetnik me je zanemaril, ne da bi zagrešil kaznivo dejanje,« je zapisal Tadin.

Trdi, da so ga obsodili zaradi poskusa samomora, čeprav samomor ni kaznivo dejanje. Pravi tudi, da za sojenje ni bil sposoben zaradi poškodb glave, ki jih je dobil v prometni nesreči, zaradi vpliva psihoaktivnih substanc pa da je bil takrat še vedno samomorilen, kar naj bi po njegovih besedah že samo po sebi izključevalo sposobnost za sojenje, je zapisal.

Sodišče julija zavrglo zahtevo za obnovo postopka

Tadin je sicer pred tem na ljubljansko okrožno sodišče vložil predlog za obnovo kazenskega postopka s podobno utemeljitvijo. Trdi namreč, da v času, ko je povzročil prometno nesrečo, ni bil povsem pri sebi. Zato obramba meni, da se utemeljeno poraja vprašanje, ali je bil Tadin v času storitve kaznivega dejanja sploh prišteven ter želijo obnoviti postopek, je julija poročal Večer.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani so danes za STA pojasnili, da je sodišče zahtevo za obnovo postopka julija zavrglo.

Mediji so pred tedni tudi poročali, da je Tadin vložil zahtevo za izredno socialno pomoč. Denar naj bi potreboval za dopisovanje z odvetniki in državnimi ustanovami, tudi v zvezi s predlogom za obnovo kazenskega postopka.

Tadin je julija 2015 poklical policijo in v lažni najavi za intervencijo dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj. Eden od policistov je umrl na kraju nesreče, drugi pa je bil lažje poškodovan. Po mnenju tožilstva je bil motiv za dejanje maščevanje za večkratno posredovanje policistov ob Tadinovem nasilju nad nekdanjo partnerico. Okrožno sodišče v Ljubljani mu je 1. februarja 2016 dosodilo 30 let zapora.