Nekdanji glavni tožilec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se je v Zagrebu udeležil dvodnevne mednarodne konference Pravica po Haagu, ki je tudi del priprav na redno polletno poročilo tožilstva Varnostnemu svetu ZN. Brammertz ima kot tožilec MICT nalogo končati posle, ki so ostali po zaprtju haaškega sodišča.

Ocenil je, da je stanje slabo ter da ni napredka niti glede pregona vojnih zločinov niti glede regionalnega sodelovanja. Napovedal je, da bo tudi v novem poročilu zapisal, da gredo prizadevanja za pravico in spravo v regiji v napačno smer.

Brammertz je prepričan, da se je po zaprtju haaškega sodišča in aretacijah zadnjih osumljencev za vojne zločine izgubila energija za izvajanje sodnih postopkov. Po njegovi oceni so razmere za državne tožilce v državah regije še težje, ker državne institucije nimajo dovolj denarja in osebja. Z izjemo BiH je v ostalih državah vse manj sodnih postopkov za vojne zločine, je dejal.

»V javnosti prevladuje povzdigovanje vojnih zločincev«

Izpostavil je, da v javnosti prevladuje povzdigovanje vojnih zločincev in zanikanje vojnih zločinov. »Če politika slavi zločince, kako lahko pričakujete, da tožilstvo sploh dela,« je vprašal Brammertz.

Med drugim je povedal, da je vsakič šokiran, ko pride v regijo in vidi razliko med uradniki, ki ne kažejo interesa, da bi obsodili vojne zločine, in stanjem, v katerem so žrtve, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot je dejal, je bilo pred nekaj leti neverjetno, da bi vlada in ministri govorili o vojnih zločincih kot o herojih, kar počnejo zadnji dve leti. Pri tem Hrvaška ni nobena izjema, je opozoril.

Konference v Zagrebu so se udeležili predstavniki tožilstev iz BiH, Hrvaške in Srbije ter predstavniki nevladnih organizacij, medijev, univerz in diplomatskega zbora.