Peptidni hormon, snov, ki jo sestavljata najmanj dve aminokislini, so znanstveniki izločili iz pajkove žleze za strup, a še vedno raziskujejo, ali sestavina nastaja v pajkovi krvi ali direktno v strupu.

Izvleček peptidnega hormona iz strupa so znanstveniki v laboratoriju testirali na človeških melanomskih celicah. Melanom je vrsta kožnega raka, ki vznikne iz melanocitov oziroma pigmentnih celic. Izvleček iz strupa je uničil večino obolelih celih. V drugem poskusu so ugotovili tudi, da je hormon na primeru miši upočasnil rast melanomskih celic, prav tako pa, da izvleček hormona lijakastega pajka na celice vpliva učinkoviteje, kot izvleček brazilskega pajka.

Raziskavo so začeli izvajati na QIMR Berghofer Medical Research Inštitutu v Brisbanu, in odkrili tudi, da strup omenjenega pajka nima nobenih negativnih posledic na zdrave celice, ki obkrožajo melanomsko tkivo.

»Za potezo smo se odločili, saj je kemijska struktura strupa lijakastega pajka precej podobna kemijski strukturi strupa brazilskega pajka, za katerega že vemo, da uničujoče deluje na rakaste celice,« pojasni dr. Maria Ikonomopoilou, vodilna raziskovalka primera.

Zdravilo tudi za Tasmanskega vraga

»Strupa poprej še nikoli nismo testirali na primeru obraznih tumorjev Tasmanskega vraga,« dodaja dr. Ikonomopoilou. »Bolezen, ki ogroža to avtohtono avstralsko vrsto, me je od nekdaj zanimala, zato sem zanjo poskušala najti zdravilo. Poskusila sem s peptidnimi hormoni iz strupa, in izkazalo se je, da je snov učinkovala.«

Ker izvleček hormona uniči le rakaste tvorbe, bi lahko novo zdravilo pomagalo ohraniti vrsto. Potrebno je sicer opraviti še več testov in preizkusiti, kako hormon deluje na druge vrste rakastih tumorjev, da bi lahko izvleček predlagali kot potencialno zdravilo v prihodnosti.

Pajek, ki lahko pomaga v boju proti raku

Avstralski lijakasti pajek (lat. Antracinae; ang. funnel-web spider) je zelo strupena vrsta pajka, ki spada v družino Hexathelidae. Je avtohtona avstralska sorta, ki prebiva predvsem na območju južnega Queenslanda. Povprečna velikost trupa je od enega do petih centimetrov. Njihov strup je za človeka lahko usoden, a v zadnjih desetletjih zaradi odkritja protistrupa ni več smrtnih primerov.