Tri dni po nepreklicnem odstopu Matjaža Keka s položaja glavnega trenerja nogometašev Rijeke je moštvo s Kvarnerja prevzel Igor Bišćan, ki je v minuli sezoni z Olimpijo osvojil dvojno slovensko krono. Nekdanji hrvaški reprezentant obuva velike čevlje, saj je Kek po seriji zgodovinskih uspehov postal ljubljenec reških navijačev.

Igor Bišćan velja za obetavnega trenerja, ki je v dosedanji karieri pred prihodom v Ljubljano vodil le zagrebški Rudeš in ga popeljal v prvo hrvaško ligo. Čeprav je z Olimpijo osvojil tako slovensko prvenstvo kot pokal, je v Stožicah ostal brez službe zaradi različnih pogledov na vodenje moštva s predsednikom kluba Milanom Mandarićem. Ravno minuli petek se je Bišćan že dogovoril, da bo trenersko pot nadaljeval na Cipru pri Anorthosisu, s katerim je podpisal predpogodbo, a si je v zadnjem trenutku premislil. »Opravičujem se upravi in navijačem Anorthosisa. Iskreno sem se veselil prihoda na Ciper, a so se okoliščine nenadno spremenile. Zaradi prekinitve sodelovanja čutim tudi sramoto. Trener Rijeke postajam izključno zaradi svoje družine, ki želi ostati na Hrvaškem. Rijeka je klub iz moje države, zato ostajam doma,« je zapisal 40-letni Igor Bišćan.

Imenovanje Zagrebčana za novega trenerja Rijeke je dvignilo ogromno prahu pri najzvestejšem jedru navijačev. Skupina Armada je na spletnih omrežjih začela kampanjo za odhod novega trenerja, saj navijači niso pozabili, da se je Bišćan kot nogometaš zagrebškega Dinama v sezoni 1998/99 neprimerno vedel ob proslavljanju zadetka proti Rijeki, ko se je obrnil proti tribunam in se prijel za mednožje. Čeprav se je Bišćan privržencem Rijeke že zdavnaj opravičil za svoje dejanje, je več kot očitno, da prihaja na vroč trenerski stolček. V upanju na pomiritev strasti se je s predstavniki Armade sestal tudi predsednik kluba Damir Mišković.

Igor Bišćan bo ognjeni krst v prvi hrvaški ligi dočakal 19. oktobra na gostovanju v Zaprešiću, teden dni pozneje pa ga čaka še jadranski derbi s Hajdukom v Splitu. Rijeka je po prenovi moštva v letošnji sezoni izgubila sijaj, saj je na domačem prvenstvu brez zmage že od 19. avgusta, ko je premagala Rudeš. Po desetih krogih so si Rečani nabrali že deset točk zaostanka za vodilnim Dinamom, prav tako pa so že v kvalifikacijah ostali brez evropskih nastopov. Bišćana bodo od sedaj primerjali z dosežki Matjaža Keka, ki je svojemu nasledniku zaželel, da bi imel v Rijeki močno podporo. Kek je poudaril, da Bišćana izjemno ceni. »Mislim, da je dober izbor za novega trenerja.«

Spomnimo, da je Matjaž Kek postal trener Rijeke pred petimi leti in osmimi meseci, ko se je začel preporod kolektiva z Rujevice. V tem času je Rijeka postala resen evropski klub, vrhunec pa je doživela spomladi 2017 z osvojitvijo dvojnega hrvaškega naslova. Po odhodu s Kvarnerja je Matjaž Kek postal eden glavnih kandidatov za prevzem slovenske reprezentance v primeru prekinitve sodelovanja s Tomažem Kavčičem.