Bellingcat tokrat poroča identifikaciji drugega osumljenca, ki je potoval v Salisbury pod psevdonimom Aleksander Petrov. Najprej so dokazali, da »Aleksander Petrov«, ni resnična oseba in je bil identificiran kot častnik ruske varnostne agencije. Z nadaljnjim preiskovanjem pa so ugotovili da je »Petrov« deloval za rusko vojaško obveščevalno službo GRU.

Odkrili so tudi resnično identiteto t.i. »Alenksandra Petrova«, ki je v resnici dr. Aleksander Jevgenjevič Miškin, usposobljeni vojaški zdravnik, ki je bil zaposlen pri GRU. V postopek identifikacije so pri Bellincatu vključili številne zunanje vire, med drugim tudi pričanje ljudi, ki poznajo te osebe, kot tudi kopije osebnih identifikacijskih dokumentov, vključno s skeniranimi kopijami potnih listov. Celotni identifikacijski postopek bo podrobneje opisan v poročilu, ki sledi. Čeprav je resnična identiteta Aleksandra Miškina dobro skrita v digitalni sferi, je Bellingcatu uspelo izbrskati nekaj ključnih dejstev iz njegove zgodovine.

Kdo je Aleksander Miškin?

Aleksander Miškin je bil rojen 13.07.1979 v vasi Lojga, na severu evropskega dela Rusije. Študiral in diplomiral je na eni izmed ruskih elitnih vojaških medicinskih akademij in se usposobil za vojaškega zdravnika ruske mornarice. V času njegovega študija medicine, se je Miškin zaposlil pri GRU, se leta 2010 preselil v Moskvo, kjer je prejel tajno identiteto – med drugim tudi drugo nacionalnost in potni list – pod psevdonimom Aleksander Petrov. V obdobju od 2011-2018 je Aleksander Miškin v veliki meri potoval pod svojo novo identiteto. Bellingcat je med drugim zabeležil tudi številne izlete v Ukrajino in samooklicano Pridnjestrsko republiko, kamor je nazadnje odpotoval tik pred decembrom 2013.

V nasprotju z Anatolijem Vladimirovičem Čepigo, je Miškin pod lažnim imenom ohranil številne biografske značilnosti avtentičnega Miškina – datum rojstva, prvo in rodbinsko ime in prva imena njegovih staršev. Vse do začetka septembra 2014 je bil Miškin registriran na domačem naslovu v Moskvi, kasneje pa se je preselil. Za sedaj Miškinov vojaški čin ostaja še neznan, vendar glede na znano stopnjo, ki jo je prejel z zaključkom študija vojaške medicine (ruski vojaški zdravniki diplomirajo s činom višji poročnik) in preteklega časa na delovnem mestu (15 let), bi lahko imel čin poročnika ali celo polkovnika.