Conor McGregor se je po skoraj dveh letih odsotnosti iz osmerokotne kletke tekmovanja mešanih borilnih veščin pod okriljem organizacije Ultimate Fighting Championship (UFC) vrnil s porazom proti aktualnemu prvaku lahke kategorije, Rusu Habibu Nurmagomedovu. Zloglasni Irec je medtem zaradi neaktivnosti izgubil šampionska pasova, ki si ju je priboril v spektaklih proti Joseju Aldu (po vsega 13 sekundah) in Eddiju Alvarezu. Namesto branjenju naslova se je namreč v vmesnem času posvetil donosnemu boksarskem dvoboju z nepremaganim šampionom Floydom Mayweatherjem mlajšim. Karizmatični Conor je izgubil, a ob tem sta oba borca zaslužila pravo premoženje. Govorimo o devetmestnih honorarjih.

Nobena poslovna skrivnost ni, da je McGregor s svojimi medijskimi nastopi gos, ki za UFC leže zlata jajca. Ta je ob njegovi odsotnosti beležila padec zaslužkov, čeprav je gledano z vidika športa imela v rokavu novo zgodbo o uspehu – neporaženega ruskega orla iz Dagestana, ki je v kletki sedaj nanizal že neverjetnih 27 zmag brez poraza. Kje torej tiči problem? Odgovor je preprost – manjkal je gobezdavi McGregor.

Od socialne pomoči do milijonskih zaslužkov

Irskega borca, ki je na začetku svoje kariere živel od socialne pomoči, je odkril predsednik organizacije Dana White in kmalu uvidel, da lahko vsled njegove karizme in atraktivnega načina bojevanja (25 bojev, 21 zmag, od tega 18 nokavtov) iz njega naredi superzvezdnika. To se je tudi zgodilo, McGregor je kmalu prevzel status najbolj prepoznavnega obraza, a obenem s svojimi nastopi utrjeval vzdevek »zloglasnega«. Z verbalnimi obračunavanji, nemalokrat polnimi rasističnih, seksističnih in primitivnih opazk je delil športno javnost, a hkrati poskrbel za rekordne honorarje vseh vpletenih.

Nič drugače ni bilo niti pred tokratno 229. izvedbo tekmovanja UFC. Irec je žalil ruskega nasprotnika, njegovo družino, njegovo vero in podžigal nacionalistična čustva. Karizmatično in primitivno – skratka – kot ponavadi. Da se je pod pretvezo hladnih medijskih nastopov Rusa kuhal incident, so v obdobju pred borbo ugotavljali številni analitiki. V lasvegaški T-Mobile areni je bilo zaradi tega v pripravljenosti povečano število varnostnikov in policistov, a kot se je izkazalo, jih je bilo še premalo.

Sledila je runda izven ringa

Ko je ruski orel v nedeljo v jutranjih urah po slovenskem času nadvladal irsko gorilo, je namreč počilo še izven kletke. Nurmagomedov je po uspešno izvedeni tehniki davljenja, s katero je nadaljeval svoj niz neporaženosti, najprej opsoval svojega nasprotnika, nato pa preskočil kletko in se zapodil proti Danisu Dillonu, članu Irčeve trenerske zasedbe, prav tako borcu mešanih borilnih veščin, ki ga je v času borbe ves čas žalil. V območju kletke je prišlo do vsesplošnega pretepa, nekateri člani ruskega tabora pa so za nameček skočili v ring, eden je ob tem izza hrbta napadel izmučenega McGregorja. Aretirani so bili trije, Irec jih menda ne namerava tožiti. Med napadalci sta bila tudi borca Zubaira Tukhugov in Islam Makhachev, ki sta zaradi tega že prejela doživljenjsko prepoved nastopanja pod okriljem UFC.

Po dogodkih, ki so sledili glavni borbi za naslov šampiona lahke kategorije, so na račun Nurmagomedova, ki se je na novinarski konferenci že opravičil, kajpak letele številne kritike. A ne glede na ogromen črni madež, ki si ga je z incidentom prislužil mojster sovjetskega stila samoobrambe (sambo) in ki bi bil lahko z vidika njegove nadaljnje kariere zelo škodljiv, je potrebno v uvid vzeti še en dogodek. Conorja McGregorja so namreč v začetku aprila aretirali zaradi napada na avtobus, polnega borcev UFC, med katerimi je bil tudi ruski borec. Po kasnejši pogoditvi s tožilstvom Ircu ni bilo potrebno v zapor, priznal je zgolj kršenje javnega reda in miru.

V medijih obsodbe incidentov, v zakulisju donosni dogovori novih borb

Predsednik Dana White je takrat spočetka ostro obsodil dejanja svojega prvaka, a se nato po srečnem koncu na sodišču v zakulisju po hitrem postopku dogovoril za dobičkonosni irsko-ruski spopad. Incident torej ni le vsota drugih zavržnih incidentov, ampak je hkrati posledica dolgoletne politike UFC-ja, ki je spodbujal kontorverzne medijske obračune svojih borcev. Tokratni odmev bo večji zaradi tega, ker je do obračuna prišlo v času prireditve, tako pred očmi gledalcev v dvorani kot tudi ljubiteljev športa za malimi zasloni.

Incident je skupek gonje za dobičkom in slabih osebnih odločitev borcev. Organizacija ni na nikakršen način zamejila stopnjujočih se nastopov norega Irca, prav tako pa ni resneje obsodila hotelskega incidenta, ko se je Nurmagomedov spravil nad borca Artema Lobova. Ker je ta McGregorjev prijatelj, se je sprožilo niz zavržnih dejanj, pri čemer vpleteni k sreči zaenkrat niso utrpeli hujših poškodb. UFC je zaradi tega na čelu s svojim predsednikom po letih spornih odločitev na razpotju, ko se mora po mnenju športnih strokovnjakov končno distancirati od rastočega huliganstva v svojih vrstah. Ta načenja ugled športa, ki se v številnih državah šele bori za uveljavitev. V Franciji je na primer še vedno prepovedan.

UFC na razpotju med dobički in varnostjo tekmovalcev

Neporaženemu Nurmagomedovu, ki utegne zaradi svojih dejanja izgubiti naslov, so zaslužek že zamrznili, o dogodku pa sedaj presoja pristojna športna komisija zvezne države Nevade. Ne glede na odločitev pristojnega organa, je na potezi vsekakor tudi vodstvo organizacije, ki je predvsem v zadnjih letih ne glede na jasne opozorilne znake svoj produkt gnalo neusmiljeno v smeri kapitalističnega spektakla.

Dogajanje, ki je že povsem ušlo izpod nadzora, brez dvoma škodi podobi tekmovanja. To je po eni strani inherentno nasilno in za mnoge le moderna različica gladiatorskih bojev, a obenem s športnega vidika izjemen prikaz vrhunske fizične pripravljenosti borcev in praktičnega prikaza različnih borilnih veščin, čemur najboljši podredijo tako rekoč vse.

Z vstopom v kletko navsezadnje sprejmejo okoliščine, v katerih lahko celo umrejo, zunaj ringa pa se to seveda ne sme dogajati. Odziv mora biti takojšen in oster. McGregor je recimo že tvitnil: »Dobra borba, veselim se povratnega dvoboja«, tako da je sedaj na potezi UFC. Vodstvu je menda vsaj po nedavnih dogodkih postalo jasno, da lahko njihove odločitve posredno privedejo celo do tragedije.