V nedeljo so iz Pekinga sporočili, da je predsednik mednarodne policijske organizacije Interpol Meng Hongwei, ki je pred dvema tednoma ob prihodu v Peking nenadoma izginil, v preiskavi zaradi prejemanja podkupnin. Interpol je skoraj sočasno iz Lyona sporočil, da je pogrešani predsednik odstopil, kar stopi v veljavo takoj. Njegovega naslednika bodo izbrali na naslednji generalni skupščini novembra v Dubaju. V Interpolu, s katerim si 192 držav pomaga v boju proti kriminalu, pa niso povedali, kako so izvedeli za njegov odstop, saj trdijo, da so z njim izgubili vsak stik. Predvsem niso postavili pod vprašaj odločitve človeka, ki je verjetno na skrivaj zaprt v nedemokratični državi.

Previden bi moral biti od aprila

Kitajski voditelj Xi Jinping pogosto uporablja boj proti korupciji za čistke v vladajočih krogih partije in države. Odkar je leta 2012 prevzel vodenje Kitajske, se je že večkrat zgodilo, da je kak Kitajec z uspešno kariero v politiki ali gospodarstvu nenadoma izginil, potem pa se pojavil v preiskavi in bil obtožen korupcije. Zdaj se je to prvič zgodilo s Kitajcem na tako pomembnem položaju v mednarodni organizaciji. Očitno se Xi požvižga na to, kaj si o tem mislijo v svetu.

Mengov »greh« naj bi bil, da svoj politični vzpon dolguje Zhou Yongkangu, notranjemu ministru v času prejšnjega kitajskega predsednika. Zhoujev politični krog, kamor sodi tudi Meng, je bil ena glavnih žrtev Xijevega »boja proti korupciji«. Samega Zhouja, ki je pred tem veljal za tretjega najmočnejšega politika na Kitajskem, so leta 2015 obsodili na dosmrtno ječo. Vendar je Xi še leta 2016 podprl kandidaturo Menga za predsednika Interpola. Meng bi moral biti previden vsaj od aprila letos, ko so ga izključili iz partijskega komiteja za nadzor notranjega ministrstva. Menda je trgovinska vojna z ZDA povzročila hude frakcijske boje znotraj kitajske partije in Meng naj bi bil ena izmed žrtev teh obračunavanj.

Kariere je bilo v trenutku konec 25. septembra, ko je 64-letni Meng pristal z letalom na kitajskih tleh. Svoji soprogi je še utegnil poslati sporočilo: »Počakaj na moj klic.« Štiri minute pozneje pa še ikono, ki predstavlja nož. S hrbtom obrnjena proti kameri, ker se boji za svojo varnost, je v Lyonu, kjer je ostala, povedala, da je z nožem hotel povedati, da je v nevarnosti. Soproga in njuna otroka sta zdaj pod policijsko zaščito.

Strah o zlorabah Interpola pretiran

Novembra 2016 so organizacije za človekove pravice, kot je Amnesty International, z neodobravanjem in velikim nezaupanjem sprejele izvolitev novega predsednika Interpola s strani 192 držav članic. Meng, ki je postal prvi Kitajec na čelu tako pomembne mednarodne organizacije, je bil namreč obenem namestnik notranjega ministra v državi, kjer disidente, predstavnike etničnih manjšin in poražence frakcijskih bojev v partiji pogosto zapirajo brez pravičnega sojenja. Vendar je bil zaradi zgolj simbolne moči predsednika Interpola strah, da bi kitajski režim politične nasprotnike odslej lahko lovil s pomočjo te organizacije, pretiran. Najbrž pa je bil Meng kot namestnik notranjega ministra lojalen do kitajske partije, tudi kadar so bile njene politične in varnostne zahteve v nasprotju z mednarodnimi normami.