V Združenih državah se je končala ena najbolj ogorčenih političnih bitk za imenovanje vrhovnega sodnika. Na koncu sta republikanska stranka in predsednik Donald Trump v soboto v senatu slavila veliko zmago, ko je bil Brett Kavanaugh potrjen na položaj z glasovi 50 senatorjev (49 republikancev in en demokrat), proti pa jih je bilo 48 (vsi demokrati). Dva republikanca nista glasovala. Kavanaugh je takoj nato prisegel ob prevzemu položaja.

Razgreto dogajanje, ki so ga zaznamovale obtožbe o spolnem napadu Kavanaugha pred 36 leti, je tudi začetek finala kampanje pred kongresnimi volitvami, ki bodo čez dobre štiri tedne. Tako demokrati kot republikanci upajo, da se bodo njihovi volilci še bolj množično podali na volitve prav zaradi dogajanja okoli Kavanaugha oziroma dejstva, da se z njegovo potrditvijo vrhovno sodišče (še) bolj nagiba v konservativno smer. Računajo predvsem na volilke.

Republikanci: Ženske ogorčene

Boj za njihove glasove se je začel takoj. »Ženske so ogorčene nad tem, kar se je zgodilo Brettu Kavanaughu,« je dejal Trump. Njegova tiskovna predstavnica Kellyanne Conway je nepričakovano misel razdelala z besedami, da je bil Kavanaugh žrtev napada na značaj, za katerim so stali demokrati, in da »smo mnoge ženske prepoznale možnost, da bi se v njegovi koži znašel naš soprog, sin, bratranec, sodelavec, brat«.

Triinpetdesetletnega Kavanaugha je 51-letna profesorica Christine Blasey Ford obtožila, da jo je v srednji šoli poskusil posiliti. Še dve ženski sta ga obtožili spolnega napada ali sodelovanja pri spolnih napadih. FBI je opravil hitro preiskavo in se pogovoril z nekaj ljudmi, potrditve obtožb pa ni našel.

Demokrati: Če ste jezni, volite!

Demokrati na drugi strani upajo, da so volilke verjele Fordovi in da bodo izstavile račun republikancem, ker ji v bistvu niso verjeli, čeprav je sprejela težavno določitev, da se javno izpostavi, ne da bi imela od tega kakšno osebno korist. »Za milijone Američanov, ki so razjarjeni zaradi tega, kar se je zgodilo, imam samo en odgovor: Volite!« je dejal vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer, ki je sicer tarča napadov levičarskih skupin, češ da ni preprečil potrditve Kavanaugha.

Demokrati upajo, da bodo novembra na volitvah prevzeli republikancem večino v vsaj enem od obeh domov kongresa. Obe stranki bosta poskusili prepričati čim več svojih privržencev, da gredo na kongresne volitve, kjer je udeležba tradicionalno nižja, če ne potekajo hkrati s predsedniškimi. Pred štiri leti je bila 36,4-odstotna.

Senat dosegel dno

V ameriški javnosti se je izpostavilo tudi vprašanje, kako bo zgodba okoli Kavanaugha vplivala na ugled vrhovnega sodišča. Številni politiki in pravni strokovnjaki so opozarjali, da je Kavanaugh s svojim nastopom v senatu zasejal resne dvome o svoji nepristranskosti, ko je denimo demokrate obtožil, da proti njemu uprizarjajo politični pogrom, in namignil, da za vsem skupaj stoji maščevanje zakoncev Clinton (Kavanaugh je bil del ekipe, ki je predlagala postopek za odstavitev predsednika Clintona). Očitajo mu tudi, da ni bil ne spoštljiv ne resnicoljuben, čeprav je bil pod prisego kot kandidat za najvišji sodniški položaj v državi. Po drugi strani je slišati mnenja, da je ideja o ideološko nepristranskih vrhovnih sodnikih bolj teorija, kar se da navsezadnje razbrati iz njihovih razsodb.

Zaradi dogodkov pa trpi tudi ugled senata, kolikor ga pri Američanih še ima. Vendarle je za razliko od predstavniškega doma kongresa senat veljal za dom, kjer se da lažje preseči ostre strankarske delitve. Tako vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell kot Schumer sta se v teh dneh strinjala, da je senat s primerom Kavanaugh dosegel dno. Le da imata diametralno nasprotni oceni, kdo je za to kriv.