Pompeo je v soboto začel turnejo po Aziji, med katero je znova obiskal tudi Severno Korejo. Na letalu iz ZDA v Tokio je izrazil upanje, da jim bo uspelo pospešiti organizacijo drugega vrha med Kimom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Kot je še dejal takrat, je cilj njegove poti »razviti zadostno zaupanje« med zgodovinskima sovražnicama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko je Trump še pred letom dni grozil, da bo Severno Korejo zbrisal z obličja Zemlje, Pompeo zdaj upa, da bodo z diplomatskimi sredstvi prepričali mladega diktatorja, da se odreče jedrskemu orožju in programu balističnih raket. K popolni denuklearizaciji se je Kim zavezal na prvem vrhu s Trumpom junija v Singapurju.

Turnejo po sklenil na Kitajskem

Prva postaja Pompea na najnovejši turneji v Aziji je bil Tokio, kjer se je srečal z japonskim premierjem Shinzom Abejem. Ta je na skupni novinarski konferenci pozval k usklajenosti med Tokiom in Washingtonom glede severnokorejske jedrske grožnje in vprašanja Japoncev, ki jih je pred desetletji ugrabila Severna Koreja.

Ameriški zunanji minister je Abeju obljubil, da bo o tem spregovoril na srečanju s Kimom, zavzel se je tudi za »popolno usklajenost« ZDA in Japonske, preden nadaljuje pot v Pjongjang.

Državni sekretar ZDA je iz Pjongjanga odpotoval v Seul, kjer se bo po napovedih srečal z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom, ki je pomembno prispeval k zmanjšanju napetosti na Korejskem polotoku. Turnejo bo v ponedeljek sklenil na Kitajskem.