Marc Marquez je na dirkališču v Buriramu na Tajskem v razredu motoGP zmagal 42., skupno pa že 68. v karieri. Z uspehom je napravil velik korak k ubranitvi naslova najboljšega motociklista na svetu, saj je prednost v skupnem seštevku štiri dirke pred koncem sezone povečal na 77 točk pred drugouvrščenim Andreo Doviziosom. Še 22 točk manj je zbral Valentino Rossi.

Da bo 15. dirka sezone izredno zanimiva, so ljubitelji razreda motoGP lahko sklepali že po sobotnih kvalifikacijah, na katerih je Marquez za vsega tisočinko sekunde ugnal Rossija. Vseeno se tako razburljivega razpleta na dirki bržkone niso nadejali. Preizkušnja je namreč postregla z atraktivnimi prehitevanji, številnimi menjavami na mestu vodilnega in z bojem za zmago vse do zadnjega zavoja.

Najboljši start se je sicer posrečil prav Marquezu, a je petkratni svetovni prvak v elitnem razredu moral prvo mesto že kmalu prepustiti Rossiju. Italijanski voznik je na svoji hondi kot vodilni zdržal do enajstega kroga, ko sta mimo njega odbrzela tako Marquez kot rojak Dovizioso. Sledil je srdit boj za zmago, v katerega so se vmešali tudi Johann Zarco, Alex Rins in Dani Pedrosa, ki pa je v želji po uvrstitvi na zmagovalni oder tvegal preveč in v 19. krogu padel ter dirko končal v pesku.

A najbolj razburljiv del preizkušnje je šele sledil. V zadnjih dveh krogih sta pravo bitko za prvo mesto še enkrat uprizorila Marquez in Dovizioso ter navdušila s tesnimi prehitevanji in menjavami v vodstvu. Za srečnejšega in spretnejšega se je znova izkazal Španec, ki je v zadnjem zavoju tvegal s poznim zaviranjem, prišel naprej in prednost, čeprav minimalno, zadržal do ciljne črte. Dovizioso je za njim pripeljal le 115 tisočink sekunde pozneje, takoj za petama pa jima je bil z zaostankom 270 tisočink sekunde Maverick Vinales.

Zmaga za 25-letnika je bila toliko slajša, saj je v preteklosti v tako tesnih medsebojnih obračunih z Doviziosom večkrat potegnil krajši konec. »V četrto se mi je uspelo maščevati. Danes sva z Andreo zamenjali vlogi. Jaz sem bil Dovizioso, on pa Marquez. Ko sem zapeljal v zadnji krog, nisem bil pretirano samozavesten, saj sem proti voznikoma Ducatija v takšnih situacijah izgubljal. Tokrat sem poskusil napraviti nekaj, česar nisem še nikoli – v zadnji zavoj sem poskušal priti pred njim. V zadnjem krogu sem povsem odmislil boj za naslov in dal vse od sebe,« je po sedmi zmagi v sezoni povedal Marc Marquez in priznal, da bi si prvo mesto zaslužil tudi Dovizioso. Ta bo imel priložnost za revanšo 21. oktobra na Japonskem v Motegiju.