Ves konec tedna je bil Mercedes na zahtevni in zanimivi stezi v Suzuki prva moč formule 1, saj je predvsem Lewis Hamilton užival v vožnji in postavljal en najboljši čas za drugim. Medtem so pri Ferrariju v kvalifikacijah naredili nekaj taktičnih napak z izbiro gum, na dirki pa so tvegali več, kot bi smeli, in za Nemca se je vse skupaj izšlo precej klavrno.

Hamilton bi več podobnih stez, kot je Suzuka

Medtem ko so se tekmeci med seboj prehitevali, zadevali z dirkalniki in rinili s steze, je Lewis Hamilton imel vse niti dirke v svojih rokah in si sorazmerno mirno pripeljal 71. zmago v karieri. »Že osemdeseto najboljše startno mesto pove nekaj, a ta zmaga je veliko več vredna zato, ker sem še povečal vodstvo. Konec tedna je bil naravnost odličen, vse nam je šlo dobro od rok. Škoda, ker ni več takih stez, kot je ta v Suzuki, užival sem pred prepolnimi tribunami. Sicer sem imel vmes nekaj malega težav z motorjem, kar pa me ni oviralo, da ne bi vozil poljubno hitro. Prednost je zdaj še občutnejša, a nočem ničesar preračunavati, matematično nalogo naj odpravijo drugi, jaz se bom do konca sezone loteval ene dirke za drugo. Zares se bomo veselili šele, ko bo vsega konec,« je povedal Lewis Hamilton.

Drugi je bil Valtteri Bottas, ki pa hitrosti iz prejšnje dirke v Rusiji ni uspel prenesti tudi v Suzuko. Sicer je bil trdno zasidran na drugem mestu, a proti koncu dirke mu je Max Verstappen že dihal za ovratnik. »Vedel sem, kaj moram narediti, in se držal načrta. Proti koncu dirke so se poslovile pnevmatike in sem moral zelo paziti, kaj delam na stezi, a na vsak Verstappnov napad sem še lahko odgovoril. In to je bilo najpomembnejše.«

Tretjeuvrščeni Max Verstappen pa je imel veliko več dela. Nadobudni Nizozemec je trčil kar dvakrat in obakrat z dirkačema Ferrarija. Za trčenje s Kimijem Raikkonenom ob vračanju na stezo v zadnji šikani je dobil pet dodatnih kazenskih sekund, za trčenje z Vettlom, ki je Nemca stalo dobre uvrstitve, pa so ga oprostili vsake krivde. »V prvem primeru se mi je zdela kazen nepotrebna, ko sem se vrnil na stezo, enostavno ni mogel zapeljati zraven mene. In pri trčenju z Vettlom je jasno, da se tam ne more kar brezglavo prehitevati. Pustil sem mu celo dovolj prostora, a se ni izšlo. Kakor koli, s poškodovanim dirkalnikom sem lahko potem vozil sprejemljivo hitro, a več kot tretjega mesta vseeno nisem mogel doseči,« je po dirki razmišljal Max Verstappen.

Vettel je moral poizkusiti

Sebastian Vettel je moral tvegati, dirko je namreč začel kot osmi, se dobro prebijal mimo tekmecev, a ko je naletel na Verstappna, je bilo dejansko vsega konec. »Moral sem poskusiti, če ne bi, potem ne bi bil dirkač. Videl sem luknjo pred ovinkom Spoon, a je potem ni bilo, zaprl mi je pot in trčila sva. Škoda, zadeva bi se lahko solidno odvila za nas, zdaj pa sem osvojil precej manj točk, kot bi jih lahko. A sezone še ni konec, čeprav smo iz dirke v dirko v težjem položaju,« je priznal Sebastian Vettel.

In res, Ferrariju počasi zmanjkuje možnosti, kako nadoknaditi zaostanek za Hamiltonom, zdaj namreč Britancu zadostujejo peta mesta na preostalih štirih dirkah, ob zanj dobrem »scenariju« na naslednji dirki v ZDA pa se vse skupaj lahko odloči že čez 14 dni v Austinu.