Če kdaj, lahko slovenska predstavnika v ligi ABA pred 2. krogom poudarita, da bosta na tekmah nekoliko bolj spočita od nasprotnika. Olimpijo namreč danes ob 21. uri v Beogradu čaka tekma proti Partizanu, Krko pa jutri ob 21. uri v Novem mestu proti Mornarju. Tako srbsko kot črnogorsko moštvo sta med tednom igrali v evropskem pokalu, kar pomeni, da sta imeli manj časa za pripravo na izziva med vikendom. Olimpija nato v prihodnjem tednu začne ritem treh tekem na teden, Krka pa dveh.

Cirkus tekem za Olimpijo pred vrati

»To je praktično edini teden v letošnji sezoni, ki ga lahko v celoti izkoristimo za pripravo na enega nasprotnika. Že v torek nas nato čaka prva tekma v Fibini ligi prvakov proti Strasbourgu, v četrtek pa v državnem prvenstvu proti Krki. Oktobra in novembra bomo odigrali kar 22 obračunov. Ni kaj, cirkus tekem je pred vrati,« se trener Olimpije Zoran Martić dobro zaveda, kakšen luksuz je imel v preteklem tednu. Uteho lahko to pot najde v dejstvu, da ima precej bolj široko moštvo kot v lanski sezoni, ob tem pa vodstvo kluba pospešeno in odkrito išče še okrepitev na mestu organizatorja igre, kjer si v tem trenutku naloge delita Jan Špan in Jusuf Sanon.

Po visoki zmagi proti Mornarju Ljubljančani v drugem krogu odhajajo na eno težjih gostovanj v jadranskem tekmovanju. Partizan namreč na domačem terenu v dvorani Pionir redko kloni. »S košarkarskega vidika vsi radi igramo v Pionirju, če ne zaradi drugega, zato, ker bodo tribune polne. Vedno je lepše igrati v takem vzdušju, pa čeprav ljudje ne navijajo zate. Motiva nam tako gotovo ne bo manjkalo. Zavedamo pa se, da je Partizan v domači dvorani težko premagljiv. Če želimo računati na presenečenje, moramo igrati preudarno in borbeno,« pravi Martić, ki ga je Partizan na dveh superpokalnih in uvodni tekmi lige ABA z zmago proti Cedeviti v Zagrebu navdušil, manj pa v sredo, ko je v prvem krogu evropskega pokala klonil proti Trentinu. »Partizan je mlada ekipa, ki igra zelo agresivno in disciplinirano. Imajo zanimivo moštvo, v katerem ne manjka kakovostnih posameznikov,« še dodaja Martić. Tekma z Olimpijo bo zagotovo posebna za slovenskega reprezentanta v dresu Partizana Alekseja Nikolića, ki so si ga Ljubljančani poleti silno želeli v ekipi, a se je Postojnčan odločil drugače in odšel v klub, za katerega je navijal od mladih nog.

Petrov ve, da so sposobni precej več

Pomembna preizkušnja je tudi pred košarkarji Krke. Potem ko v prvem krogu na gostovanju pri evroligaški Budućnosti realnih možnosti za zmago niso imeli, jih v drugem čaka nasprotnik, ki je na začetku sezone v krizi. Mornar je namreč po visokem porazu proti Olimpiji s 23 točkami razlike v torek klonil še proti Unicsu v evropskem pokalu. »V Podgorici nismo pričakovali čudeža, a sem bil vseeno razočaran zaradi naše predstave. Sposobni smo namreč precej več. Ne glede na vse pa sem prepričan, da smo se iz te tekme naučili ogromno. Čaka nas še veliko dela, predvsem pri osredotočenosti in vračanju v obrambo ter pri sami izvedbi napadov,« se je za trenutek na prvi preizkus v jadranskem tekmovanju vrnil trener Krke Simon Petrov.

Ko je beseda nanesla na Mornarja, je Simon Petrov nemudoma opozoril, da njihova zadnja izida nista povsem realna. »Jasno je, da si želimo zmage, a se hkrati še kako zavedam, da Mornar niti približno ni tako slab, kot je pokazal v Ljubljani. Pričakujem povsem drugačen obraz moštva iz Bara in težko tekmo. Nasprotnik bo po slabem začetku lačen zmage, ob tem pa ima izkušene igralce, ki vedo, kako odreagirati na trenutno situacijo. A po drugi strani bomo zmage lačne tudi mi, ob tem pa bomo še za odtenek bolj spočiti.«

Liga ABA, 2. krog, danes ob 17. uri: Zadar – Cedevita, ob 19. uri: Mega B. – FMP, ob 21. uri: Partizan – Olimpija, jutri ob 19. uri: Budućnost – C. zvezda, ob 21. uri: Krka – Mornar, ponedeljek ob 18. uri: Cibona – Igokea.