Ameriški predsednik Donald Trump, ki je bil te dni zaseden z nominacijo Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika in sporazumom Nafta, se je tega, da je njegova žena za en teden odletela v Afriko, spomnil v torek, ko je nagovoril svoje podpornike v Misisipiju. Najprej se je v govoru norčeval iz Christine Blasey Ford, ženske, ki je kandidata za vrhovnega sodnika Kavanaugha obtožila spolnega napada, potem pa pohvalil naporno službo svoje žene, ki v Afriki »objema in poljublja otroke. Mislili bi si, da je to lahko delo. To ni lahko delo, to je težko delo. In ona je fantastična.«

Delo žene predsednika, ki je v začetku leta na zaprtem sestanku afriške države označil za »usrane luknje«, po mnenju večine sicer ni težko zato, ker objema afriške otroke, ampak prav zaradi moževih izjav in njegove politike. Trump je v času svojega predsedovanja razen žalitev na račun afriške celine prepovedal vstop v ZDA državljanom Libije in Somalije, zamujal z imenovanji diplomatov na tej celini in predlagal krčenje financiranja programov za boj proti aidsu, kar bi v naslednjih 15 letih lahko privedlo do štirih milijonov novih smrti in 26 milijonov novih okužb z virusom HIV. Nazadnje pa je Južnoafričane razjezil še s tvitom o domnevnem množičnem pogromu nad belskimi farmarji in z napotilom zunanjemu ministru Miku Pompeu, naj podrobno preuči južnoafriško zemljiško reformo.

Dlje je od Washingtona, bolj je sproščena

Melania Trump je, ko je sedla na letalo proti Afriki, skratka imela več razlogov za skrb, kako bo potekala njena prva samostojna pot v tujini v vlogi prve dame. Obisk celine, ki ga je začela v Gani, nadaljevala v Malaviju in Keniji, končuje pa ga v Egiptu, je zapeljala okoli svoje kampanje Bodi najboljši, s katero si prizadeva za izboljšanje položaja otrok v Ameriki in drugod po svetu. Temu primerne pa so bile tudi fotografije z njene turneje, na katerih nasmejana objema otroke. Dlje je od Washingtona, bolj je sproščena, so ugotavljali zunanji opazovalci, drugi pa so uživali v tem, da so končno spoznali, kakšna je videti srečna Melania. »To je prva dama, kot jo poznam jaz. Obožuje spoznavanje ljudi, rada se uči nove stvari in rada je v družbi otrok. To je ona,« je za New York Times povedala Stephanie Grisham, ki je v uradu prve dame pristojna za komuniciranje z javnostjo, družinski prijatelj Chris Ruddy pa je dodal, da to potovanje jasno kaže, kako sočutna in karizmatična oseba je Melania. Čeprav, naj dodamo, takšnih množic ljudi, kot so v Afriki pričakale njeno predhodnico Michelle Obama, sama ni videla niti od daleč.

Nevpadljive obleke in zahvale

Petdnevni izlet Melanie Trump po črni celini, ki so jo pred njo kot prve dame samostojno obiskale Hillary Clinton, Laura Bush in Michelle Obama, je sicer minil z veliko zahvaljevanja, da so jo povabili in tako lepo sprejeli, ter brez večjih dram in modnih spodrsljajev. Čestokrat sporne visoke pete, v katerih se je z letala spuščala proti afriškim tlom, je hitro zamenjala za allstarke, škornje ali sandale, ki se ji niso vdirale v pesek, obleke pa »prizemljila« z zemeljskimi toni in nevrtoglavimi cenami. Večinoma je nosila hlače in safari srajce, največ pisanja pa je vzbudila ob prihodu v Malavi, ko ji je ponagajal veter. Kriva je bila srajčna obleka, ki so jo modni poznavalci pripisali Ralphu Laurenu, stala pa naj bi 1990 dolarjev.

Dobro se je znašla tudi na srečanjih z visokimi državniki, ki so se začela v torek v Gani. V Akri, prestolnici Gane, je najprej obiskala bolnišnico, kjer se je pogovarjala z materami in otroki ter delila plišaste medvedke in odeje, v predsedniški palači je ob skodelici čaja kramljala z gansko prvo damo Rebecco Akufo-Addo, v obalnem mestu Cape Coast pa se je v Obamovi dvorani v palači Emintsimadze sestala z vodjo lokalne etnične skupine Fante in si ogledala nekdanjo utrdbo sužnjev. V četrtek je poletela proti Malaviju, kjer je prisluhnila pesmi dobrodošlice v eni od tamkajšnjih osnovnih šol, ki ji je darovala šolske potrebščine, na drugi strani pa poskušala ignorirati manjšo skupino protestnikov, ki so jo ob cesti pričakali s transparenti z napisom: »Dobrodošli v Malaviju. #Niusranaluknja!« V Keniji si je v petek nato oddahnila med otroki in sloni, kjer je v družbi kenijske prve dame Margaret Kenyatta dva slonja mladiča tudi nahranila, pri tem pa skoraj padla. Padcu in temu, kar bi lahko postalo največja senzacija njenega obiska, se je uspešno izognila, tako da je lahko skočila še na kratek safari, naslednji dan pa odletela proti Kairu. Tam se bo od afriške celine tudi poslovila ter se vrnila v Ameriko in vlogo hladne Melanie, kakršne smo vajeni.