Gre za 64-letnega Kitajca Meng Hongweia, ki je izginil na poti iz francoskega Lyona, kjer ima Interpol sedež, v domačo Kitajsko. To je bilo pred natanko tednom dni, in ker se ni oglasil, se je na francosko policijo obrnila njegova soproga.

Preiskavo vodijo francoski organi (Interpol nima svojih policistov). Neimenovani vir blizu preiskavi je agenciji Reuters povedal, da se trenutna delovna teorija glasi, da se je Meng morda nekako zameril oblastem na Kitajskem in so ga zato tam pridržali. Dejal je, da francoska policija preiskavo vodi kot primer »skrb zbujajočega izginotja«, kar je uradni termin.

V zadnjih letih je bilo več primerov, ko so visoki kitajski predstavniki izginili brez pojasnila, potem pa so oblasti po tednih ali celo mesecih sporočile, da so aretirani in v uradni preiskavi, pogosto zaradi korupcije. Hongkonški časnik South Morning Post se je skliceval na neimenovane vire pri poročanju, da so Menga takoj po pristanku na Kitajskem odpeljali na zaslišanje, a ni navedel razlogov.

Organizacije za človekove pravice protestirale

Čeprav je predsednik Interpola, je Meng obdržal tudi uradno funkcijo v domači državi, kot je pravilo za vse šefe te organizacije. V evidencah je zaveden kot namestnik ministra na kitajskem ministrstvu za javno varnost. Na tem položaju naj bi imel tudi nadzor nad tajno policijo. Bil je tudi poslanec komunistične stranke, a je letos sedež izgubil.

Meng je vodenje Interpola prevzel pred dvema letoma kot sploh prvi Kitajec. Organizacije za človekove pravice so bile do njegovega imenovanja takrat kritične. Amnesty International je zapisal, da je Mengovo imenovanje »v nasprotju s poslanstvom Interpola, da deluje v duhu splošne deklaracije o človekovih pravicah«. Vloga predsednika Interpola je sicer bolj protokolarna, saj za tekoče delo skrbi predvsem generalni sekretar organizacije s svojo ekipo sodelavcev.