»Odločiti se moramo, ali bomo sodelovanje izpeljali v luči nekega širšega strateškega sodelovanja s sosednjo državo, ki se je odločila, da bi tukaj raje sodelovala z našo, kot s hrvaško stranjo,« je Cerar dejal ob robu skupne seje parlamentarnih odborov za zunanjo politiko in za zadeve EU. Sodelovanje s sosednjo državo bo moral po ministrovih pojasnilih v vsakem primeru »transparentno« potrditi še parlament. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je sicer v četrtkovi Tarči na TV Slovenija napovedala, da bo vladi predlagala, da Slovenija 27-kilometrsko železniško progo med Koprom in Divačo Slovenija zgradi sama.

Cerarjeva vlada je predvidevala, da bo Madžarska za projekt prispevala do 200 milijonov evrov kapitalskega vložka v podjetju 2TDK, če pa do sodelovanja ne bo prišlo, bo morala sredstva zagotoviti Slovenija.

Zunanji minister je danes ponovil, da bi vključitev Madžarske v drugi tir pomenila 200-milijonski prihranek v državnem proračunu, ki bi bil lahko namenjen drugim projektom. Če bo prišlo do spremembe pri odločitvi glede sodelovanja Madžarov, bo treba to dobro utemeljiti, je sklenil Cerar.