Nov Harrisov roman se sicer napoveduje že od leta 2004, ko je pisatelj podpisal pogodbo za izdajo dveh del. Prvo je bil roman Hannibal Rising iz leta 2006, po katerem je nastal film s slovenskim prevodom Hannibal - Rojstvo zla, izid drugega pa je obvisel v zraku.

Leta 2007 je sicer pisateljev agent Mort Janklow za Entertainment Weekly povedal, da se mu ne sanja, o čem bo v novi knjigi pisal Harris. Je pa že tedaj namignil na možnost, da njegov sloviti lik v njej ne bo nastopil, saj ga pogodba z založbo k temu ne zavezuje. Dodal je, da je Harris vendarle priznan pisatelj, ki sam odloča o tem, kaj in kdaj bo pisal.

Ta teden pa so se oglasili iz Harrisove založbe William Heinemann in napovedali, da bo težko pričakovano pisateljevo delo izšlo 21. maja prihodnje leto. Potrdili so, da bo šlo za samostojno delo, v katerem se lik Hannibala Lecterja prvič po skoraj 40 letih od izida romana Rdeči zmaj ne bo pojavil. Sicer pa se lik ne pojavlja tudi v njegovem prvencu Black Sunday iz leta 1975.

Vsa Harrisova dela s Hannibalom Lecterjem so dočakala filmsko priredbo, najodmevneje pa je sofisticiranega, psihopatskega kanibala v filmu Ko jagenjčki obmolknejo v režiji Jonathana Demma odigral Anthony Hopkins. Celo mojster grozljivk Stephen King je Lecterja nekoč označil za "največjo izmišljeno pošast našega časa", še piše BBC.