Velike politične drame, ki se je v Združenih državah razvila okoli potrjevanja Bretta Kavanaugha na položaj vrhovnega sodnika, bo danes očitno konec. Senatorji so včeraj s tesno večino 51:49 potrdili nadaljevanje postopka, kar pomeni, da sledi trideset ur za sklepno razpravo, nato pa zaključno glasovanje o kandidatu, ki so ga najmanj tri ženske obtožile sodelovanja v spolnih napadih. Čisto zanesljivo še ni, a kazalo je, da bo Kavanaugh danes dobil najmanj petdeset glasov in s tem dosmrtni mandat v devetčlanskem najvišjem organu sodne oblasti, kjer bi lahko razmerje sil za daljši čas obrnil v bolj konservativno smer.

Kavanaugh, ki ga je na položaj predlagal predsednik Donald Trump, si je tik pred zdajci poskusil povečati možnosti za imenovanje z objavo prispevka v Wall Street Journalu z naslovom Sem neodvisen, nepristranski sodnik. V njem se je posredno opravičil za nekatere svoje ostre besede in politične obtožbe ter mestoma kričeče izjave prejšnji teden, ko se je v senatnem odboru za pravosodje zagovarjal pred trditvami o spolnih napadih pred več kot tremi desetletji. V članku je skušal razložiti, da to ni bil njegov pravi obraz.

Poročilo FBI skrito javnosti

Prav ta njegov nastop in umirjen nastop profesorice psihologije Christine Blasey Ford v senatu, ki ga je obtožila poskusa posilstva v času srednje šole, sta prispevala k temu, da so morali republikanci popustiti pritiskom iz lastnih vrst in pristati na zahtevo, da obtožbe razišče FBI. Ta je potem zaslišal več oseb, povezanih s Kavanaughom in Fordovo iz tistega časa, ter do srede spisal poročilo o preiskavi. En sam izvod so dali na vpogled senatorjem v senatni sobi za tajne podatke, vsebine pa niso razkrili.

Interpretacija izsledkov preiskave FBI je bila pričakovano odvisna od strankarske pripadnosti. Demokrati so trdili, da 46 strani dolgo poročilo o preiskavi odpira več novih vprašanj, kot ponuja odgovorov, in zahtevali, da FBI nadaljuje z delom. Preiskovalci se denimo sploh niso pogovorili s Kavanaughom in Fordovo, so povedali demokrati in obtoževali Belo hišo, da je omejevala preiskavo. Republikanci so na drugi strani trdili, da je bila preiskava izčrpna in da v poročilu ni nobene potrditve obtožb na račun Kavanaugha. Republikansko vodstvo senata se je nato odločilo, da predlaga nadaljevanje postopka potrjevanja.

Napeto preštevanje glasov

Včeraj je Kavanaugh tako dobil 51 glasov, od tega enega demokratskega. Gre za senatorja Joeja Manchina iz bolj konservativne Zahodne Virginije, ki se na novembrskih volitvah poteguje za nov mandat. Proti je bilo 49 senatorjev, poleg demokratskih še republikanka Lisa Murkowski iz Aljaske, ki jo letos prav tako čakajo volitve.

Včerajšnji rezultat še ne pomeni zagotovo, da bo takšen tudi danes. Republikanci si lahko privoščijo, da od omenjenih 51 glasov enega izgubijo, pa bo Kavanaugh še vedno potrjen. Nekoliko negotovi so bili trije. Demokrat Manchin, ki je včeraj glasoval z republikanci, ni povedal, ali bo enako glasoval tudi danes (na drugi strani enako velja za republikanko Liso Murkowski, ki je glasovala z demokrati). Republikanski senator Jeff Flake, ki je prejšnji teden od svoje stranke izsilil preiskavo FBI, je dejal, da je bila slednja izčrpna in da bo Kavanaugha danes podprl, »če se ne spremeni kaj velikega«. Republikanec Steve Daines pa je omenjal, da gre danes v Montano na poroko hčerke, a je težko verjeti, da bi s svojim izostankom ogrozil uresničitev velikega cilja konservativcev. Enega ključnih glasov podpore Kavanaughu pa je včeraj pod dolgem govoru obljubila republikanska senatorka Susan Collins, ki je bila prej neodločena.

Demokrati bodo danes vseeno še upali, da nekako pridobijo dva glasova in ohranijo vse svoje včerajšnje. Pričakovati je tudi nove proteste in senatorji ene in druge stranke bodo verjetno veseli, da je procesa konec, saj so bili pod ogromnim pritiskom javnosti, lobijev, aktivistov in svojih strank, saj gre za resnično velik vložek. Nagnjenje vrhovnega sodišča v to ali ono svetovnonazorsko stran namreč lahko prinese daljnosežne posledice za ameriško družbo preko njegove interpretacije ustave.